Bezpečnost potravin

Mezinárodní šetření ohnisek způsobených bakterií Salmonella původem z produktů na bázi sezamu

Vydáno: 15. 10. 2021
Autor: KM EFSA

Společné hodnocení úřadu EFSA a ECDC

Dne 14. října 2021 zveřejnil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) spolu s Evropským střediskem pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) společné hodnocení nálezů několika sérotypů Salmonella enterica ve více zemích spojených s dováženými produkty na bázi sezamu (Multi-country outbreak of multiple Salmonella enterica serotypes linked to imported sesamebased products).  Hodnocení je doprovázeno stručnou zprávou, která je k dispozici v angličtině, francouzštině, němčině, italštině a španělštině. 

Hodnocení předkládá několik klíčových zpráv:

  • Pět evropských zemí nahlásilo salmonelové infekce související s konzumací produktů na bázi sezamu, jako jsou tahini a halva (chalva), dovážených ze Sýrie.
  • Od ledna 2019 bylo do současnosti v Dánsku, Německu, Nizozemsku, Norsku a Švédsku nakaženo salmonelou až 121 lidí. S ohnisky je spojeno několik typů salmonel – S. Mbandaka, S. Havana, S. Orion, S. Amsterdam, S. Senftenberg a S. Kintambo. Sezamové výrobky související s nákazou byly při výrobě zapečetěny a následně distribuovány do dalších zemí. Ke kontaminaci výrobků došlo tedy pravděpodobně dříve, než se dostaly na evropský trh.
  • Kontrolní opatření u příslušných šarží byla zavedena od srpna 2020, přesto byly případy hlášeny ještě v září 2021. Důvodem může být to, že výrobky mají dlouhou trvanlivost a jsou skladovány v domácnostech. Vědci EFSA a ECDC tak dospěli k závěru, že stále existuje riziko nových infekcí salmonelou souvisejících s těmito produkty na evropském trhu (EU/EHP).

 

Souhrnnou zprávu úřadu EFSA a ECDC týkající se šetření případů způsobených bakterií Salmonella lze nalézt na adrese: https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/en-6922

Doplňující informace k tématu lze nalézt rovněž na následující adrese: 
https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/salmonella

 

Zdroj: EFSA

 Foto: Shutterstock