Bezpečnost potravin

Metodická příručka pro kontrolu cizorodých látek v pivu, nápojích na bázi piva a surovin pro jejich výrobu 

Vydáno: 7. 11. 2024
Autor: VÚPS

Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. (VÚPS) představuje nový nástroj pro řízení a udržení vysokého standardu kvality surovin, piva a nápojů z pohledu zdravotní nezávadnosti. Příručka obsahuje základní informace o toxických účincích sledovaných látek a způsobu, jakým se mohou dostat do finálního produktu, jejich nařízené nebo doporučené limity a návrh četnosti analýz těchto látek.

Kontaminanty v pivu (obecně v potravinách a nápojích) lze rozdělit na environmentální (pocházející z prostředí a surovin) a procesní (vznikají v průběhu výroby). Na základě informací obsažených v příručce může výrobce posoudit , které kroky výroby jsou rizikové z pohledu přítomnosti cizorodých látek a usnadní mu výběr potřebných analýz.

tato příručka byla vytvořena odborníky Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského (technologové, chemici, legislativci) na základě dlouhodobého výzkumu a monitoringu výskytu zdraví ohrožujících látek v pivu a surovinách pro jeho výrobu. Pro řadu cizorodých látek, které se mohou vyskytovat v pivu a jeho surovinách zcela chybí legislativa. V příručce jsou uvedeny doporučené limity odvozené na základě největší podobnosti s příbuznými matracemi (např. pivo – pitná voda, slad – obiloviny atd.) v souladu s platnou legislativou nebo nejnovějšími výzkumy. Stanovit limity kontaminantů ve vstupních surovinách je velmi problematické, protože každé pivo má jiné složení. V případě překročení doporučených (nikoli nařízených) limitů nabízí VÚPS uživatelům příručky interpretaci výsledků na základě obsahu použitých surovin ve výsledném produktu.

Příručka je určena pro výrobce sladu a piva a mohou ji využít i zpracovatelé chmele.

Příručka bude pravidelně aktualizována 1x ročně. Pivovary, sladovny a další subjekty, které smluvně spolupracují s legislativním oddělením VÚPS budou v případě aktuální změny legislativy informováni obratem.