Medvědí česnek: Záměna s jedovatými rostlinami může mít vážné zdravotní následky
Informace a doporučení německého úřadu BfR – Medvědí česnek se těší stále větší oblibě při dochucování jídel jako jsou polévky, omáčky a saláty. Na jaře, když začíná sezóna medvědího česneku, se mnoho lidí vydává za touto rostlinou do lesa. Prezident německého Spolkového úřadu pro hodnocení rizik (BfR), profesor Dr. Andreas Hensel, k tomu řekl: „Přestože je česneková vůně typickou vlastností medvědího česneku, často jsou mylně považovány za medvědí česnek podobné, ale jedovaté rostliny (dvojníky), jako je konvalinka nebo ocún.“ Podle zjištění úřadu BfR vede tento druh záměny každou sezónu k řadě otrav, z nichž některé jsou smrtelné.
Česnek medvědí (Allium ursinum) roste v stinných, na byliny a živiny bohatých listnatých a smíšených lesích, v lužních lesích, parcích a zelinářských zahradách. Na jaře obvykle z malých cibulí vyraší dva šťavnaté, zelené, kopinaté listy, které se používají k vaření. Vzcházející listy bohužel připomínají listy jedovaté konvalinky vonné (Convallaria majalis) a prudce jedovatého ocúnu jesenního (Colchicum autumnale). Dlouholetá dokumentace v toxikologických centrech německých spolkových zemí a v úřadu BfR ukazuje, že otravy, částečně s vážnými následky, se vyskytují opakovaně v důsledku špatného rozpoznání rostlin. Případy otrav jsou stále častější v Německu, ale také například v Rakousku, Švýcarsku a Chorvatsku, a to především v dubnu a květnu.
K odlišení medvědího česneku od jeho jedovatých dvojníků obvykle postačí promnutí zeleného listu mezi prsty. Pokud není cítit typicky česneková vůně medvědího česneku, je lepší bylinu opustit a hned si důkladně očistit ruce. Pachový test má ale svá úskalí. K nepřesnému výsledku může dojít, pokud ulpí na rukou vůně z dříve testované rostliny allium (medvědí česnek). Sběrači medvědího česneku proto musí rostlinu a všechny její znaky velmi dobře znát, aby ji spolehlivě rozeznali od jejích jedovatých dvojníků. Úřad BfR proto radí, že v případě pochybností je lepší medvědí česnek, který jste sami nasbírali, nejíst.
Medvědí česnek je nyní často součástí sezónního prodeje zeleniny v obchodech s potravinami a pochází z kontrolovaných kultur. Také je možnost zakoupit si rostliny nebo semena ve specializovaných obchodech a můžete si vypěstovat svůj medvědí česnek. Spotřebitelé se tak nemusejí vzdávat potěšení z konzumace pokrmů s medvědím česnekem a zároveň se mohou vyhnout riziku otravy.
Zdroj: BfR (The Federal Institute for Risk Assessment)