Bezpečnost potravin

Matjesový salát obsahoval listerie

Vydáno: 18. 11. 2024
Autor: SVS

Foto: SVS

Státní veterinární správa (SVS) zjistila v rámci svého dozoru přítomnost bakterie Listeria monocytogenes ve výrobku Matjesový salát s olomouckými tvarůžky od výrobce HELEB spol. s. r. o. Téměř celá šarže (160 ks výrobku) se již prodala konečným spotřebitelům, ale datum spotřeby této šarže ještě nevypršelo. Spotřebitelé, kteří mají výrobky doma, by je neměli konzumovat a mohou je vrátit v místě nákupu.

Identifikace výrobku
Název: Matjesový salát s olomouckými tvarůžky 240 g
Výrobce: HELEB spol. s r.o., Praha 10, CZ 3021
Šarže: Datum spotřeby do 1.12. 2024
Velikost vyrobené šarže: 160 ks

V průběhu šetření případu bylo zjištěno, že téměř celá šarže výrobku (více než 150 balení) byla již prodána konečným spotřebitelům. Kromě podnikové prodejny výrobce byl salát prodáván také obchodním řetězcem Globus, prodejnou společnosti Ratio v Praze a firmou A. W. spol s.r.o., Loštice. Výrobek patří mezi potraviny určené k přímé spotřebě, tedy není potřeba jej před konzumací tepelně opracovat. Riziko možného nakažení je u něj proto vyšší než u produktů určených k tepelné úpravě (například vařením či grilováním).

Přítomnost listerií ve výrobku odhalilo vyšetření vzorků odebraných v rámci dozoru veterinárními inspektory provedené ve Státním veterinárním ústavu Praha. SVS na základě tohoto výsledku okamžitě zakázala pokračovat v prodeji výrobku na trh. Nařídila informovat o zjištěné skutečnosti odběratele a zajistit stažení uvedeného zboží z trhu a jeho neškodné odstranění na náklady provozovatele.

Výrobci bylo nařízeno pozastavit výrobu produktu a jeho uvádění na trh. Výrobce bude muset provést sanitaci provozu a doložit její účinnost následným odběrem stěrů. Před opětovným spuštěním výroby bude muset nechat vyšetřit zkušební partii výrobku a prokázat tak jeho zdravotní nezávadnost.

Bakterie Listeria monocytogenes mohou způsobovat onemocnění zvané listerióza. Do lidského organismu se dostanou například prostřednictvím nevhodně ošetřených či skladovaných potravin. Zdravý jedinec se obvykle s nízkými dávkami listerií vypořádá bez problémů. Nebezpečí mohou tyto bakterie představovat pro osoby s oslabenou imunitou, starší lidi, děti a těhotné ženy. Množení bakterií lze předcházet správným skladováním potravin: hlavně dodržováním data spotřeby a teplot doporučených výrobcem. Bakterie spolehlivě likviduje dostatečná tepelná úprava potravin. Pokud zjistíte zdravotní potíže v rozmezí inkubační doby (typicky 2-3 týdny, může být i delší), informujte svého lékaře.

Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS

Zdroj: SVS