Bezpečnost potravin

Listová a brukvovitá zelenina snižují riziko rakoviny lymfatického systému

Vydáno: 27. 1. 2012
Autor: Mgr. Dana Koubová

Podle studie University of Chicago snížila vysoká konzumace zelené listové zeleniny riziko onemocnění o 40 %, konzumace brukvovité zeleniny o 30 %.

Normal
0
21

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:“Normální tabulka“;
mso-style-parent:““;
font-size:10.0pt;“Times New Roman“;}

Nehodgkinský lymfom je maligní onemocnění lymfatického systému.

Oddělení výzkumu zdraví University of Chicago v USA na základě studie prokázalo, že u osob, které konzumují velké množství druhů zelené listové zeleniny a mnoho brukvovité zeleniny, je mnohem nižší riziko onemocnění rakovinou lymfatického systému.

V rámci výzkumu byly srovnávány a statisticky vyhodnocovány údaje týkající se 348 pacientů s nehodgkinským lymfomem a údaje 420 zdravých pacientů.

Výsledky ukázaly, že skupina s vysokou konzumací zelené listové zeleniny (horní čtvrtina) vykazovala o 40 % nižší riziko onemocnění ve srovnání se skupinou, která jí konzumovala málo (spodní čtvrtina). U brukvovité zeleniny, tedy košťálovin a příbuzných druhů, zredukovala vyšší konzumace riziko o 30 %. Pokud byly brány v úvahu jednotlivé podtypy nehodgkinského lymfomu (folikulární lymfom, difuzní B-velkobuněčný lymfom), pokleslo riziko onemocnění dokonce až o 50 %.

U jednotlivých látek obsažených v zelenině – hořčíku, draslíku, balastních látek a karotenoidu beta-cryptoxanthinu – byla nalezena souvislost mezi vysokým příjmem a sníženým rizikem onemocnění rakovinou lymfatického systému.

Zdroj: Chiu B. C. et alies: Dietary intake of fruit and vegetables and risk of non-Hodgkin lymphoma. Cancer Causes Control, (8), 1183–1195, August 2011

Gemüse, 48, 2012, č. 1, s. 7