Letos v únoru hygienici v Praze zkontrolovali 214 provozoven stravovacích služeb
Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”) v období měsíce února 2024 v metropoli zkontrolovala celkem 214 provozoven stravovacích služeb (viz graf č. 1). To je o 25 víc než za stejný časový úsek předchozího roku. Na kontrolách se podíleli odborní zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání (HV a PBU). Za zjištěné nedostatky HSHMP uložila 33 finančních sankcí v celkové výši 486 000,- Kč.
Další faktografické údaje z únorových kontrol:
počet kontrol na podnět veřejnosti: | 20 |
nejčastější důvody stížností veřejnosti: | ● nedostatečná provozní hygiena ● nevyhovující smyslové vlastnosti pokrmů |
počet HSHMP nahlášených podnětů s podezřením na vznik zdravotních obtíží po konzumaci pokrmu v podniku stravovacích služeb: | 25 |
počet oprávněných podnětů na zdravotní obtíže: | 5 |
Graf č. 1
![](https://www.hygpraha.cz/wp-content/uploads/2024/03/g1.png)
Mezi nejčastější závady zjišťované pražskými hygieniky v únoru v provozovnách poskytujících stravovací služby patřily následující (viz graf č. 2):
► | nedostatky v provozní hygieně; nedostatky v ochraně potravin a pokrmů před kontaminací; |
► | nedostatky ve stavebně technických požadavcích na potravinářské prostory; |
► | nedostatky v ochraně potravin a pokrmů před kontaminací; |
► | nedostatky v dodržování postupů na zásadách HACCP; |
► | nedostatky v označování rozpracovaných pokrmů; |
► | nedostatky ve skladování potravin. |
Graf č. 2:
![](https://www.hygpraha.cz/wp-content/uploads/2024/03/g2.png)
Vybrané fotografie z konkrétních kontrol HSHMP za únor 2024 – zdroj fotografií: HSHMP
Foto č. 1 – špinavé stěny a strop v kuchyni – mastná špína
![](https://www.hygpraha.cz/wp-content/uploads/2024/03/f1-1.png)
Foto č. 2 – špína a plíseň na těsnících gumách u chladících či mrazících zařízení v kuchyni
![](https://www.hygpraha.cz/wp-content/uploads/2024/03/f2-1.png)
Foto č. 3 – plíseň na těsnící gumě může kontaminovat produkt, který není řádně skladován (bez uzavření gastronádoby)
![](https://www.hygpraha.cz/wp-content/uploads/2024/03/f3_1.png)
Foto č. 4 – špína a plíseň na těsnících gumách u chladících či mrazících zařízení v kuchyni
![](https://www.hygpraha.cz/wp-content/uploads/2024/03/f4-1.png)
Foto č. 5 – zjevná plíseň na skladovaném hotovém produktu
![](https://www.hygpraha.cz/wp-content/uploads/2024/03/f5.png)
Foto č. 6 – Skladování produktů s prošlým datem použitelnosti – kontrola provedena na konci měsíce února
![](https://www.hygpraha.cz/wp-content/uploads/2024/03/f6.png)
V Praze 28. 3. 2024
Odbor hygieny výživy a předmětů běžného užívání HSHMP
Zdroj: HSHMP