Letos v březnu hygienici v Praze zkontrolovali 208 provozoven stravovacích služeb
Informace odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání HSHMP
Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”) v období měsíce března 2024 v metropoli zkontrolovala celkem 208 provozoven stravovacích služeb (viz graf č. 1). Na kontrolách se podíleli odborní zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání (HV a PBU). Za zjištěné nedostatky HSHMP uložila 33 finančních sankcí v celkové výši 201 900,- Kč.
Další faktografické údaje z březnových kontrol:
počet kontrol na podnět veřejnosti: | 14 |
nejčastější důvody stížností veřejnosti: | ● nedostatečná provozní hygiena ● nevyhovující smyslové vlastnosti pokrmů |
počet HSHMP nahlášených podnětů s podezřením na vznik zdravotních obtíží po konzumaci pokrmu v podniku stravovacích služeb: | 12 |
počet oprávněných podnětů na zdravotní obtíže: | 2 |
Graf č. 1:
Mezi nejčastější závady zjišťované pražskými hygieniky v březnu v provozovnách poskytujících stravovací služby patřily následující (viz graf č. 2):
► | nedostatky v provozní hygieně; |
► | nedostatky v ochraně potravin a pokrmů před kontaminací; |
► | nedostatky ve stavebně technických požadavcích na potravinářské prostory; |
► | nedostatky ve skladování potravin; |
► | nedostatky v dodržování postupů na zásadách HACCP; |
► | nedostatky v označování rozpracovaných pokrmů. |
Graf č. 2:
Vybrané fotografie z konkrétních kontrol HSHMP za březen 2024 – zdroj fotografií: HSHMP
Foto č. 1 – špinavé stěny pokryté pavučinami v umývárně stolního nádobí
Foto č. 2 – špinavé chladící zařízení ve stánku s občerstvením
Foto č. 3 – špinavé chladící zařízení v restauraci
Foto č. 4 – nedostatečná provozní hygiena s plísní u odkapávače stolního nádobí
Foto č. 5 – nevhodné skladování hotového pokrmu v znečištěné nádobě, bez zakrytí a při nevhodné teplotě
Foto č. 6 – skladování nahnilých potravin v provozovně stravovacích služeb
V Praze 18 . 4. 2024
Odbor hygieny výživy a předmětů běžného užívání HSHMP
Zdroj: HSHMP