Bezpečnost potravin

Kuřecí stehenní řízky obsahovaly salmonelu

Vydáno: 17. 4. 2015
Autor: SVS ČR

Tisková zpráva SVS ČR ze dne 17. 4. 2015.

Laboratorní vyšetření dne 16. dubna prokázalo přítomnost Salmonelly enteritidis v balených, hluboce mražených stehenních řízcích bez kosti a kůže od polského výrobce. Ještě tentýž den byl telefonicky informován provozovatel místa příchodu zásilky a bylo zahájeno stahování výrobku z tržní sítě.

Identifikace výrobku:

Název:
Balené hluboce mražené kuřecí stehenní řízky bez kosti a kůže, tř. jakosti A

Výrobce: PL 12030323 (identifikační označení)

Balení: 6 x 2 kg

DMT: 29. 3. 2016 (datum minimální trvanlivosti)

Množství: 10 200 kg

Nařízená opatření podle veterinárního zákona se týkají pozastavení závadné zásilky a zákazu uvádění potraviny do oběhu. Za porušení povinnosti vyplývající z výše uvedeného zákona hrozí ve správním řízení pokuta až do výše 1 000 000,- Kč.

Informace o nálezu byly rovněž předány krajské hygienické stanici a vloženy do systému RASFF (Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva), neboť část zásilky byla distribuována na Slovensko. Zakoupený výrobek je možné vrátit v místě prodeje.

Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobují ho bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy (z potravy, nádobí, špinavých rukou). Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Pro zdravého silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi však mohou být starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin (průjem, zvracení).

Mgr. Petr Pejchal
Tiskový mluvčí SVS

Zdroj: SVS ČR