Bezpečnost potravin

Kuřecí maso z Polska prodávané v Praze obsahovalo salmonely

Vydáno: 19. 3. 2019
Autor: SVS

Tisková zpráva SVS ze dne 19. 3. 2019

Státní veterinární správa (SVS) informuje, že na českém trhu se vyskytla zásilka 300  kilogramů chlazeného čerstvého kuřecího masa z Polska, v nichž vyšetření prokázalo bakterie salmonely. Maso bylo prodáváno ve čtyřech pražských prodejnách firmy Miloš Křeček KK, s. r. o. Maso již bylo prodáno konečným spotřebitelům, je po datu spotřeby a s největší pravděpodobností tak již bylo zkonzumováno. Pokud přesto někdo zakoupené maso zamrazil a má doma v mrazničce, neměl by jej konzumovat a může jej vrátit v místě, kde maso zakoupil. 

Identifikace výrobku:

Název výrobku: Chlazená čerstvá kuřata Tř. A
Výrobce: Ubojnia Drobiu PIÓRKOWSCY Jerzy Piórkowski, schvalovací číslo PL  10213901WE
Datum spotřeby: 17. 3. 2019
Velikost šarže: 300 kg

Maso bylo přijato dne 12. 3. 2018. Následně bylo expedováno na čtyři prodejny výše uvedené společnosti v Praze, které se nacházejí na následujících adresách: Dejvická 21, Praha 6; Francouzská 26, Praha 2; Sokolovská 187, Praha 9; Na Sádce 24, Praha 4 a zde prodáno zákazníkům prodejen.

SVS nemá žádnou informaci o tom, že by v souvislosti s konzumací uvedeného masa měl někdo ze spotřebitelů zdravotní problémy. Jak opakovaně uvádíme, při dostatečné tepelné úpravě masa a dodržení základních hygienických pravidel je riziko nákazy spotřebitele minimální. Salmonely jsou likvidovány již při tepelné úpravě na 70 ºC po dobu 10 minut, nebo ekvivalentním systémem (vyšší teplota kratší dobu, nižší teplota delší dobu). Je třeba dát pozor také na riziko tzv. křížové kontaminace potraviny. Co to křížová kontaminace je a jak lze respektováním poměrně jednoduchých základních pravidel předcházet vzniku možných zdravotních problémů z jídla naleznete popsáno například na Internetovém portálu bezpečnosti potravin.

 

Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS

Zdroj: SVS


Foto: Shutterstock