Bezpečnost potravin

Které pracovní procesy jsou spojeny s rizikem vzniku rakoviny z povolání?

Vydáno: 11. 11. 2024
Autor: ANSES

Foto: Shutterstock

Některé pracovní procesy, včetně činností nebo pracovních podmínek, mohou být příčinnou vzniku rakoviny. Jak je možné zjistit karcinogenitu takovýchto procesů, aby bylo možné lépe chránit exponované pracovníky? Francouzský Úřad pro potraviny, životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost (ANSES) vyvinul metodu pro identifikaci karcinogenních procesů a použil ji k posouzení karcinogenity tří z nich. ANSES také sestavil seznam prioritních procesů, které je třeba v příštích letech odborně posoudit.

Metoda pro identifikaci nových karcinogenních procesů s cílem zahrnout je do předpisů

Zatímco klasifikace karcinogenních chemických látek a výrobků podle právních předpisů vychází z kritérií definovaných evropským nařízením o klasifikaci, označování a balení látek a směsí (nařízení CLP), u procesů a okolností expozice, které mohou u pracovníků vyvolat rakovinu, tomu tak není.

Mezi příklady těchto procesů a okolností patří svařování nebo broušení, které mohou pracovníky vystavit celé řadě škodlivých plynů, částic a prachu, a specifické pracovní podmínky, jako jsou venkovní činnosti vystavující pracovníky slunečnímu UV záření nebo práce v noci.

Vzhledem k tomu, že na evropské a francouzské úrovni neexistují stanovená vědecká kritéria, požádalo francouzské generální ředitelství práce úřad ANSES, aby z vědeckého hlediska prověřil zařazení nových karcinogenních procesů do předpisů. ANSES proto v letech 2021 až 2024 provedl několik odborných posouzení.

Co se považuje za pracovní proces?

Pro účely klasifikace bere úřad ANSES jako „karcinogenní proces“ v úvahu nejen průmyslové procesy, ale také způsoby organizace práce, povolání, pracovní úkoly a obecněji všechny situace zahrnující pracovní expozici skupinám chemických, fyzikálních nebo biologických činitelů. Na druhé straně vylučuje vztahová (mezilidská) omezení, a tedy faktory, které by mohly vytvářet psychosociální rizika.

Seznam karcinogenních procesů podle předpisů platných na pracovišti je na evropské úrovni uveden v příloze I směrnice 2004/37/ES a na francouzské úrovni v ministerském nařízení ze dne 26. října 2020.

Pokud je určitý proces zařazen mezi karcinogenní v předpisech platných na pracovišti, musí být u něj zavedeno posílené hodnocení, informování a preventivní opatření, včetně individuálního lékařského sledování. Zaměstnavatelé také musí nahradit karcinogenní procesy jinými, kdykoli je to možné.

Úřad ANSES vypracoval a zveřejnil metodiku pro identifikaci a hodnocení karcinogenních procesů, která vychází z výsledků dosavadní mezinárodní práce, včetně hodnocení Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC), práce nizozemského výboru odborníků pro bezpečnost práce (DECOS) a Národního toxikologického programu USA (NTP). Cílem této metodiky je určit, které orgány jsou postiženy rakovinou, a zjistit úroveň důkazů, tj. stupeň jistoty týkající se příčinné souvislosti mezi expozicí při provádění daného procesu a vznikem rakoviny.

Metodika již byla použita pro tři procesy

V posledních letech použil úřad ANSES na žádost ministerstva práce tuto metodiku k posouzení tří procesů, které jsou silně podezřelé z karcinogenity a zároveň se hojně vyskytují na pracovištích:

  • práce zahrnující expozici cytotoxickým lékům, což vedlo ANSES v roce 2021 k doporučení, aby práce zahrnující expozici 18 účinným látkám v lécích proti rakovině byly zahrnuty do francouzských předpisů;
  • práce zahrnující expozici svářečským dýmům, u nichž agentura v roce 2022 doporučila, aby byly rovněž zahrnuty do předpisů. Jedná se o práci zahrnující expozici svářečským dýmům nebo kovovým dýmům z příbuzných procesů, včetně tvrdého pájení, drážkování, řezání kyslíkovým palivem, tepelného stříkání a tvrdého navařování;
  • práce zahrnující expozici polycyklickým aromatickým uhlovodíkům (PAU), k nimž úřad ANSES právě dokončil posouzení týkající se konkrétně práce zahrnující expozici emisím z fritování.

Posouzení karcinogenity práce zahrnující expozici emisím ze smažení na živočišných nebo rostlinných tucích

Během smažení dochází vlivem zvýšené teploty k fyzikálním a biochemickým přeměnám tuku a potravin, při nichž vznikají emise polycyklických aromatických uhlovodíků, jemných a ultrajemných částic a četných těkavých organických sloučenin. Složení emisí při smažení se liší v závislosti na typu a teplotě smažení, použitém tuku, době přípravy, typu smažené potraviny a zdroji energie použitém při přípravě.

V roce 2010 mezinárodní agentura IARC klasifikovala emise z vysokoteplotního smažení jako „pravděpodobně karcinogenní pro člověka“. Aktualizované údaje získané úřadem ANSES tuto klasifikaci podporují a označují tyto emise jako pravděpodobný karcinogen pro člověka pro případ rakoviny plic. Po použití nové metodiky hodnocení úřad ANSES doporučil přidat práci zahrnující expozici emisím ze smažení na živočišných nebo rostlinných tucích na seznam karcinogenních procesů, a to pro tyto tři způsoby smažení: smažení na pánvi, smažení za stálého míchání a fritování (tj. proces při kterém je potravina zcela ponořena do tuku).

ANSES zdůrazňuje, že mimo jihovýchodní Asii bylo publikováno jen málo studií, které by hodnotily karcinogenitu emisí ze smažení nebo expozici při práci. To vyvolává otázky ohledně úrovně povědomí o profesní expozici v důsledku tohoto způsobu přípravy pokrmů ve Francii a vlastně i v Evropě, a to navzdory velkému počtu dotčených pracovníků: podle INSEE bylo ve Francii na konci roku 2021 zaměstnáno více než 1 400 000 osob v odvětví stravování a zemědělsko-potravinářském průmyslu.

Úřad ANSES proto doporučuje, aby byly provedeny studie nebo výzkum s cílem získat poznatky o nebezpečích, expozicích a rizicích spojených s prací zahrnující expozici emisím z fritování, aby bylo možné zohlednit postupy zavedené ve Francii nebo v širším měřítku v Evropě.

Zjistěte více

Zdroj: ANSES