Bezpečnost potravin

Kontroly stravovacích zařízení na území hlavního města Prahy v září 2024

Vydáno: 9. 10. 2024
Autor: HSHMP

Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”), zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání (HV a PBU), provedli v období od 1. 9. – 30. 9. 2024 celkem 196 kontrol v provozovnách stravovacích služeb (viz graf č. 1). Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 28 finančních sankcí v celkové výši 118 000,- Kč.  V 5 případech byl vyřešen nedostatek bagatelního charakteru domluvou.

Na základě podnětu se uskutečnilo 20 kontrol, podněty se týkaly převážně nedostatečné provozní hygieny a výskytu hmyzu. Na zdravotní obtíže po požití pokrmu bylo provedeno 30 kontrol. V 13 případech se podnět na zdravotní obtíže ukázal jako oprávněný.

V provozovnách stravovacích služeb v měsíci září byly zjištěny nedostatky zejména v provozní hygieně, v obecných požadavcích na potravinářské prostory, v ochraně potravin a pokrmů před kontaminací, ve stavebně technických požadavcích na potravinářské prostory, ve skladování potravin, v označování rozpracovaných pokrmů a v dodržování postupů na zásadách HACCP (viz graf č. 2).

Graf č. 1

Graf č. 2

Seznam kontrolovaných provozoven:
Seznam-kontrolovanych-provozoven-zari-2024 – Stáhnout

Zdroj: HSHMP