Kontroly stravovacích zařízení na území hlavního města Prahy v září 2019
HSHMP provedla v průběhu měsíce září 2019 celkem 213 kontrol v provozovnách stravovacích služeb.
Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“), provedla v průběhu měsíce září 2019 celkem 213 kontrol v provozovnách stravovacích služeb (viz graf č. 1). Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 43 finančních sankcí v celkové výši 208 400,- Kč. Za méně závažné nedostatky bylo uloženo 1 napomenutí.
V provozovnách stravovacích služeb v měsíci září byly zjištěny zejména nedostatky v ochraně potravin a pokrmů před kontaminací, ve skladování potravin a surovin pro přípravu pokrmů, v obecných požadavcích na potravinářské prostory, v provozní hygieně, ve značení rozpracovaných pokrmů a v dodržování postupů na zásadách HACCP (viz graf č. 2).
Na základě podnětu se uskutečnilo 26 kontrol a na zdravotní obtíže po požití pokrmu bylo provedeno 16 kontrol. V 5 případech se podnět na zdravotní obtíže ukázal jako oprávněný.
Graf č. 1 – Kontroly dle typu provozovny
Zdroj: HSHMP
Graf č. 2 – Četnost závad
Zdroj: HSHMP
Fotografie provozoven:
FOTO č. 1 – nedostatky ve stavebně technickém stavu provozovny a provozní hygieně
Zdroj: HSHMP
FOTO č. 2 – nedostatky v provozní hygieně
Zdroj: HSHMP
FOTO č. 3 – nedostatky ve stavebně technickém stavu a provozní hygieně
Zdroj: HSHMP
FOTO č. 4 – nedostatky v provozní hygieně zařizovacích předmětů
Zdroj: HSHMP
FOTO č. 5 – nesourodé skladování potravin – syrové maso a syrové produkty skladované s hotovými nezakrytými pokrmy
Zdroj: HSHMP
V Praze 18. 10. 2019
MUDr. Zdeňka Shumová
ředitelka odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání