Kontroly stravovacích zařízení na území hlavního města Prahy v únoru 2025

Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”), zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání (HV a PBU), provedli v období od 1. 2. – 28. 2. 2025 celkem 173 kontrol v provozovnách stravovacích služeb (viz graf č. 1). Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 22 finančních sankcí v celkové výši 122 000,- Kč. V 5 případech byl vyřešen nedostatek bagatelního charakteru domluvou.
Na základě podnětu se uskutečnila 1 kontrola, podnět se týkal neoznačení provozovny dle zákona č. 65/2017 Sb. (zákaz kouření). Na zdravotní obtíže po požití pokrmu bylo provedeno 33 kontrol. V 15 případech se podnět na zdravotní obtíže ukázal jako oprávněný.
V provozovnách stravovacích služeb v měsíci únoru byly zjištěny nedostatky zejména v provozní hygieně, ochraně potravin a pokrmů před kontaminací, v obecných požadavcích na potravinářské prostory, v označení zákazu kouření a zákazu podávání alkoholických nápojů osobám mladším 18 let, v osobní hygieně zaměstnanců vykonávající činnosti epidemiologicky závažné a v dodržování postupů na zásadách HACCP (viz graf č. 2).
Graf č. 1

Graf č. 2


Fotografie provozoven:
Foto č. 1 – nedostatky ve stavebně technickém stavu provozovny – plíseň kolem oken v kuchyni

Foto č. 2 – nedostatky ve stavebně technickém stavu provozovny – rozbitá podlaha v přípravně s nánosy špíny

Foto č. 3 – nedostatečná provozní hygiena – znečištěné a značně rozbité chladící zařízení v kuchyni

Foto č. 4 – 5 – nedostatečná provozní hygiena přepravních nádob na potraviny


Seznam kontrolovaných provozoven:
Seznam-kontrolovanych-provozoven-unor2025 Stáhnout
Zdroj: HSHMP