Kontroly stravovacích zařízení na území hlavního města Prahy v únoru 2019
Informace Hygienické stanice hlavního města Prahy
Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“), zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání (HV a PBU), provedla v průběhu měsíce února 2019 celkem 182 kontrol v provozovnách stravovacích služeb (viz graf č. 1). Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 31 finančních sankcí v celkové výši 132.300,- Kč.
V provozovnách stravovacích služeb se během měsíce února objevily zejména nedostatky v provozní hygieně, ve skladování potravin a surovin pro přípravu pokrmů, označování rozpracovaných pokrmů, ochraně potravin a pokrmů před kontaminací při manipulaci a nedodržování postupů na zásadách HACCP (viz graf č. 2).
Na základě podnětu se uskutečnilo 22 kontrol, z toho na zdravotní obtíže po požití pokrmu bylo provedeno 7 kontrol. Ve 4 případech se podnět ukázal jako oprávněný.
Graf č. 1
Zdroj: HSHMP
Graf č. 2
Zdroj: HSHMP
FOTOGRAFIE PROVOZOVEN
Foto č. 1 – nedostatečná provozní hygiena instalací v kuchyni
Zdroj: HSHMP
Foto č. 2 – nedostatečná provozní hygiena zařizovacích předmětů
Zdroj: HSHMP
Foto č. 3 – nedostatečná čistota podlah a stěn v provozovně
Zdroj: HSHMP
Foto č. 4 – hrubá přípravna zeleniny s předměty nesouvisejících s provozem
Zdroj: HSHMP
Foto č. 5 – nedostatečná čistota zařizovacího předmětu ve výčepu
Zdroj: HSHMP
Foto č. 6 – nedostatečná provozní hygiena zařizovacích předmětů a provozního náčiní
Zdroj: HSHMP
V Praze 18. 3. 2019
MUDr. Zdeňka Shumová
ředitelka odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání
Přílohy
- Přehled kontrolovaných provozoven-únor 2019 (PDF, 421Kb)
Zdroj: HSHMP