Bezpečnost potravin

Kontroly stravovacích zařízení na území hlavního města Prahy v srpnu 2024

Vydáno: 6. 9. 2024
Autor: HSHMP

Foto: HSHMP

Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”), zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání (HV a PBU), provedli v období od 1. 8. – 31. 8. 2024 celkem 138 kontrol v provozovnách stravovacích služeb (viz graf č. 1). Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 26 finančních sankcí v celkové výši 189 000,- Kč. Ve 3 případech byl vyřešen nedostatek bagatelního charakteru domluvou. Byla vydána 2 opatření nařízení provedení sanitace a 1 opatření k okamžitému uzavření provozovny.

Na základě podnětu se uskutečnilo 17 kontrol, podněty se týkaly převážně nedostatečné provozní hygieny a obtěžování pachy z grilů a udíren. Na zdravotní obtíže po požití pokrmu bylo provedeno 35 kontrol. V 16 případech se podnět na zdravotní obtíže ukázal jako oprávněný.

V provozovnách stravovacích služeb v měsíci srpnu byly zjištěny nedostatky zejména v provozní a osobní hygieně, v ochraně potravin a pokrmů před kontaminací, ve stavebně technických požadavcích na potravinářské prostory, ve skladování potravin, v označování rozpracovaných pokrmů a v dodržování postupů na zásadách HACCP (viz graf č. 2).

Graf č. 1

Graf č. 2


Seznam kontrolovaných provozoven:
Seznam-kontrolovanych-provozoven-srpen-2024Stáhnout

Zdroj: HSHMP