Kontroly stravovacích zařízení na území hlavního města Prahy v říjnu 2019
Informace HSHMP
Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“) provedla v průběhu měsíce října 2019 celkem 220 kontrol v provozovnách stravovacích služeb (viz graf č. 1). Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 33 finančních sankcí v celkové výši 97 900,- Kč.
V provozovnách stravovacích služeb v měsíci říjnu byly zjištěny zejména nedostatky v provozní hygieně, v ochraně potravin a pokrmů před kontaminací, ve značení rozpracovaných pokrmů, v dodržování postupů na zásadách HACCP a v obecných požadavcích na potravinářské prostory (viz graf č. 2).
Na základě podnětu se uskutečnilo 21 kontrol a na zdravotní obtíže po požití pokrmu bylo provedeno 15 kontrol. V 2 případech se podnět na zdravotní obtíže ukázal jako oprávněný.
Graf č. 1
Zdroj: HSHMP
Graf č. 2
Zdroj: HSHMP
Fotografie provozoven:
Foto č. 1: nedostatky ve stavebně technickém stavu provozovny – porušený strop v zázemí provozovny
Zdroj: HSHMP
Foto č. 2: nedostatečná provozní hygiena mrazícího zařízení
Zdroj: HSHMP
Foto č. 3: nedostatečná provozní hygiena zařizovacích předmětů
Zdroj: HSHM
Foto č. 4: nedostatky ve skladování potravin
Zdroj: HSHM
Foto č. 5 – křížení činností
Zdroj: HSHM
V Praze 22. 11. 2019
MUDr. Zdeňka Shumová
ředitelka odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání
Příloha
- Seznam provozoven (PDF, 311Kb)
Zdroj: HSHMP