Kontroly stravovacích zařízení na území hlavního města Prahy v lednu 2020
Informace HSHMP
Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“) provedla v průběhu měsíce ledna 2020 celkem 201 kontrol v provozovnách stravovacích služeb (viz graf č. 1). Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 43 finančních sankcí v celkové výši 300 000,- Kč.
V provozovnách stravovacích služeb v měsíci lednu byly zjištěny zejména nedostatky v provozní hygieně, ve značení rozpracovaných pokrmů, ve skladování potravin a v ochraně potravin a pokrmů před kontaminací (viz graf č. 2).
Na základě podnětu se uskutečnilo 22 kontrol a na zdravotní obtíže po požití pokrmu bylo provedeno 13 kontrol. Ve 4 případech se podnět na zdravotní obtíže ukázal jako oprávněný.
Graf č. 1
Zdroj: HSHMP
Graf č. 2
Zdroj: HSHMP
Fotografie provozoven:
Foto č. 1 – nedostatečná provozní hygiena – olupující se omítka v zázemí provozovny
Zdroj: HSHMP
Foto č. 2 – nedostatečná provozní hygiena zařizovacích předmětů
Zdroj:HSHMP
Foto č. 3 – nevhodné skladování hotových pokrmů v chodbě provozovny
Zdroj:HSHMP
Foto č. 4 – nedostatky ve skladování pokrmů, nedostatečná teplota hotových pokrmů
Zdroj:HSHMP
Foto č. 5 – nedostatky v uložení potravin – rozmrazování
Zdroj:HSHMP
V Praze 19. 2. 2020
MUDr. Zdeňka Shumová
ředitelka odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání
Zdroj: HSHMP