Kontroly stravovacích zařízení na území hlavního města Prahy v červenci 2019
Informace HSHMP
Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“) provedla v průběhu měsíce července 2019 celkem 197 kontrol v provozovnách stravovacích služeb (viz graf č. 1). Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 31 finančních sankcí v celkové výši 180.100,- Kč. Za méně závažné nedostatky bylo uloženo 1 napomenutí.
V provozovnách stravovacích služeb v měsíci červenci byly zjištěny zejména nedostatky ve skladování potravin a surovin pro přípravu pokrmů a značení rozpracovaných pokrmů, v ochraně potravin a pokrmů před kontaminací, v provozní hygieně a dodržování postupů na zásadách HACCP (viz graf č. 2).
Na základě podnětu se uskutečnilo 25 kontrol a na zdravotní obtíže po požití pokrmu bylo provedeno 13 kontrol. Ve 4 případech se podnět na zdravotní obtíže ukázal jako oprávněný.
Graf č. 1
Zdroj: HSHMP
Graf č. 2
Zdroj: HSHMP
Fotografie provozoven:
FOTO č. 1: Nedostatečná čistota zařizovacích předmětů
FOTO č. 2: Nedostatky ve stavebně technickém stavu a provozní hygieně
FOTO č. 3: Nedostatky ve skladování potravin
FOTO č. 4: Nedostatečná teplota hotového pokrmu
Zdroj: HSHMP
V Praze 16. 8. 2019
MUDr. Zdeňka Shumová
ředitelka odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání
Přílohy
- Seznam provozoven (PDF, 312Kb)
Zdroj: HSHMP