Bezpečnost potravin

Kontrola Potravinářské inspekce ukázala nízkou kvalitu dovozových sýrů – nevyhověl každý čtvrtý

Vydáno: 21. 8. 2018
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 21. 8. 2018

Článek je externím odkazem na adresu: SZPI

Na základě nevyhovujících výsledků minulých kontrol uskutečnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) cílenou kontrolní akci zaměřenou na segment přírodních polotvrdých sýrů původem ze zahraničí. K nejznámějším druhům polotvrdých sýrů patří mezi tuzemskými spotřebiteli eidam, čedar, gouda a další.

V rámci cílené kontrolní akce inspektoři SZPI zkontrolovali celkem 121 vzorků přírodních polotvrdých sýrů, laboratorní analýze bylo podrobeno 64 výrobních šarží. Z 64 šarží laboratorní rozbor prokázal nevyhovující parametry u 15 šarží, což představuje téměř čtvrtinu. Podíl nevyhovujících vzorků i typy pochybení ukazují, že řada zahraničních výrobců stále nevěnuje kontrole jakosti potravin určených pro trh v ČR dostatečnou pozornost.

U 9 vzorků rozbor prokázal vyšší než deklarovaný obsah soli, u 4 vzorků nižší než deklarovaný podíl sušiny na hmotnosti výrobku a u 3 vzorků nižší než deklarovaný podíl tuku v sušině. Sušina a tuk v sušině patří ke klíčovým parametrům jakosti sýrů a je-li skutečný podíl sušiny nebo tuku v sušině nižší, než kolik uvádí výrobce na obalu, jedná se klamání spotřebitele. Vyšší než deklarovaný obsah soli ve výrobku představoval u některých vzorků až masívní nedodržení výživových údajů z tabulky výživových hodnot, kterou musejí výrobci povinně uvádět na obalu.

Přehled všech nevyhovujících vzorků viz tabulka níže. Potravinářská inspekce zveřejnila přehled všech hodnocených vzorků i na portálu Potraviny na pranýři v sekci Tematické kontroly, kde je k dispozici i fotodokumentace.

Vzorky inspektoři odebrali u 13 kontrolovaných osob – maloobchodních prodejců – zejména zástupců velkých obchodních řetězců. S kontrolovanými osobami zahájí SZPI správní řízení o uložení pokuty.

Vzhledem k neuspokojivým výsledkům kontrolní akce bude kontrolní tlak SZPI v segmentu dovozových polotvrdých sýrů pokračovat i v budoucnu.


Foto: Shutterstock

 

Přehled nevyhovujících vzorků:

Název výrobku

Země původu, dodavatel

Parametr

Stanovená hodnota

Deklarovaná hodnota

Kaškaval kravský údený

Země původu: Neuvedeno, výrobce/prodávající/provozovatel: Agrofarma, spol s r. o., Červený Kameň, Slovensko.

NaCl

1,88 g/100 g

1,3 g/100 g ± 20 % (1,0 – 1,6)  g/100 g

Gouda mladá plátky

Země původu: Neuvedeno, dodavatel: Bouter Cheese, Culemborg, Nizozemí, dodavatel: DC CHLAZENE CAO FAST OL+KL

NaCl

3, 0 g/100 g

1,8 g/100 g ± 20 % (1,4 – 2,2)  g/100 g

Cheddar Red 50+

Nizozemí

NaCl

2,15 g/100 g

1,55 g/100 g ± 20 % (1,24 – 1,86) g/100 g

Gouda „stará“ plátky

Země původu: Neuvedeno, dodavatel: Bouter Cheese, Culemborg, Nizozemí, dodavatel: DC CHLAZENE CAO FAST OL+KL

Sušina

69,1 % ± 1,5 % (68,1 – 70,1) %

75%

Bluedino Gouda

Polsko

NaCl

1,6 g/100 g

1,25 g/100 g ± 20 % (1,00 – 1,50) g/100 g

Eidam 250 g, Bluedino

Polsko

Sušina

55,0 % ± 1,5 % (54,2 – 55,8)%

57%

Mature CHEDDAR

Velká Británie

Sušina

60,4 % ± 1,5  % ( 59,5 – 61,3)%

62%

Ementaler

Polsko

Tuk v sušině

42,4 % ± 3 % (41,1 – 43,7) %

min. 45 %

Gouda mladá, plátky

Nizozemí

Sušina

58,3 % ± 1,5 % ( 57,4 – 59,2)%

62,5%

Gouda 48+, uleželá

Země původu: Neuvedeno, výrobce/prodávající/provozovatel: Hazeleger Kaas B. V. (Holandsko)

NaCl

2, 12 g/100 g

1,4 g/100 g ± 20 % (1,12 – 1,68) g/100 g

LYE CROSS FARM Mild Cheddar

Země původu: Neuvedeno, výrobce/prodávající/provozovatel: LYE CROSS FARM, Velká Británie

NaCl

2, 88 g/100 g

1,8 g/100 g ± 20 % (1,44 – 2,16) g/100 g

Milkana Classic – plotučný zrající sýr

Francie

NaCl

1,69 g/100 g

1,27 g/100 g ± 20 % (1,02 – 1,52) g/100 g

Milbona Gouda, 200 g

 

Nizozemí

 

NaCl

2,65 g/100 g

1,97 g/100 g ± 20 % (1,58 – 2,36) g/100 g

Tuk v sušině

46,0 ± 3 % (44,6 – 47,4) %

min. 48 %

Milbona Gouda, plnotučný sýr strouhaný

Nizozemí

Tuk v sušině

45,3 ± 3 % (43,9 – 46,7) %

min. 48 %

Bluedino KRÁLOVSKÝ SÝR

Polsko

NaCl

1,42 g/100 g

1,0 g/100 g ± 20 % (0,8 – 1,2) g/100 g

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  
 
Zdroj: SZPI