Kontrola Potravinářské inspekce ukázala nízkou kvalitu dovozových sýrů – nevyhověl každý čtvrtý
Tisková zpráva SZPI ze dne 21. 8. 2018
Článek je externím odkazem na adresu: SZPI
Na základě nevyhovujících výsledků minulých kontrol uskutečnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) cílenou kontrolní akci zaměřenou na segment přírodních polotvrdých sýrů původem ze zahraničí. K nejznámějším druhům polotvrdých sýrů patří mezi tuzemskými spotřebiteli eidam, čedar, gouda a další.
V rámci cílené kontrolní akce inspektoři SZPI zkontrolovali celkem 121 vzorků přírodních polotvrdých sýrů, laboratorní analýze bylo podrobeno 64 výrobních šarží. Z 64 šarží laboratorní rozbor prokázal nevyhovující parametry u 15 šarží, což představuje téměř čtvrtinu. Podíl nevyhovujících vzorků i typy pochybení ukazují, že řada zahraničních výrobců stále nevěnuje kontrole jakosti potravin určených pro trh v ČR dostatečnou pozornost.
U 9 vzorků rozbor prokázal vyšší než deklarovaný obsah soli, u 4 vzorků nižší než deklarovaný podíl sušiny na hmotnosti výrobku a u 3 vzorků nižší než deklarovaný podíl tuku v sušině. Sušina a tuk v sušině patří ke klíčovým parametrům jakosti sýrů a je-li skutečný podíl sušiny nebo tuku v sušině nižší, než kolik uvádí výrobce na obalu, jedná se klamání spotřebitele. Vyšší než deklarovaný obsah soli ve výrobku představoval u některých vzorků až masívní nedodržení výživových údajů z tabulky výživových hodnot, kterou musejí výrobci povinně uvádět na obalu.
Přehled všech nevyhovujících vzorků viz tabulka níže. Potravinářská inspekce zveřejnila přehled všech hodnocených vzorků i na portálu Potraviny na pranýři v sekci Tematické kontroly, kde je k dispozici i fotodokumentace.
Vzorky inspektoři odebrali u 13 kontrolovaných osob – maloobchodních prodejců – zejména zástupců velkých obchodních řetězců. S kontrolovanými osobami zahájí SZPI správní řízení o uložení pokuty.
Vzhledem k neuspokojivým výsledkům kontrolní akce bude kontrolní tlak SZPI v segmentu dovozových polotvrdých sýrů pokračovat i v budoucnu.
Foto: Shutterstock
Přehled nevyhovujících vzorků:
Název výrobku |
Země původu, dodavatel |
Parametr |
Stanovená hodnota |
Deklarovaná hodnota |
Kaškaval kravský údený |
Země původu: Neuvedeno, výrobce/prodávající/provozovatel: Agrofarma, spol s r. o., Červený Kameň, Slovensko. |
NaCl |
1,88 g/100 g |
1,3 g/100 g ± 20 % (1,0 – 1,6) g/100 g |
Gouda mladá plátky |
Země původu: Neuvedeno, dodavatel: Bouter Cheese, Culemborg, Nizozemí, dodavatel: DC CHLAZENE CAO FAST OL+KL |
NaCl |
3, 0 g/100 g |
1,8 g/100 g ± 20 % (1,4 – 2,2) g/100 g |
Cheddar Red 50+ |
Nizozemí |
NaCl |
2,15 g/100 g |
1,55 g/100 g ± 20 % (1,24 – 1,86) g/100 g |
Gouda „stará“ plátky |
Země původu: Neuvedeno, dodavatel: Bouter Cheese, Culemborg, Nizozemí, dodavatel: DC CHLAZENE CAO FAST OL+KL |
Sušina |
69,1 % ± 1,5 % (68,1 – 70,1) % |
75% |
Bluedino Gouda |
Polsko |
NaCl |
1,6 g/100 g |
1,25 g/100 g ± 20 % (1,00 – 1,50) g/100 g |
Eidam 250 g, Bluedino |
Polsko |
Sušina |
55,0 % ± 1,5 % (54,2 – 55,8)% |
57% |
Mature CHEDDAR |
Velká Británie |
Sušina |
60,4 % ± 1,5 % ( 59,5 – 61,3)% |
62% |
Ementaler |
Polsko |
Tuk v sušině |
42,4 % ± 3 % (41,1 – 43,7) % |
min. 45 % |
Gouda mladá, plátky |
Nizozemí |
Sušina |
58,3 % ± 1,5 % ( 57,4 – 59,2)% |
62,5% |
Gouda 48+, uleželá |
Země původu: Neuvedeno, výrobce/prodávající/provozovatel: Hazeleger Kaas B. V. (Holandsko) |
NaCl |
2, 12 g/100 g |
1,4 g/100 g ± 20 % (1,12 – 1,68) g/100 g |
LYE CROSS FARM Mild Cheddar |
Země původu: Neuvedeno, výrobce/prodávající/provozovatel: LYE CROSS FARM, Velká Británie |
NaCl |
2, 88 g/100 g |
1,8 g/100 g ± 20 % (1,44 – 2,16) g/100 g |
Milkana Classic – plotučný zrající sýr |
Francie |
NaCl |
1,69 g/100 g |
1,27 g/100 g ± 20 % (1,02 – 1,52) g/100 g |
Milbona Gouda, 200 g
|
Nizozemí
|
NaCl |
2,65 g/100 g |
1,97 g/100 g ± 20 % (1,58 – 2,36) g/100 g |
Tuk v sušině |
46,0 ± 3 % (44,6 – 47,4) % |
min. 48 % |
||
Milbona Gouda, plnotučný sýr strouhaný |
Nizozemí |
Tuk v sušině |
45,3 ± 3 % (43,9 – 46,7) % |
min. 48 % |
Bluedino KRÁLOVSKÝ SÝR |
Polsko |
NaCl |
1,42 g/100 g |
1,0 g/100 g ± 20 % (0,8 – 1,2) g/100 g |