Bezpečnost potravin

Konference Školní stravování 2019

Vydáno: 25. 4. 2019
Autor: Společnost pro výživu

Konference se koná 21. května a 22. května 2019.

Pořadatel: Společnost pro výživu, z.s., organizačně zajišťuje výživaservis s.r.o.
Termín akce: 21. května a 22. května 2019
Místo konání: Pardubice, kongresové centrum Paláce Atrium (www.ccafi.cz), Masarykovo nám. 2799, Pardubice

Tématem letošní konference je legislativní, zdravotní a nutriční problematika ve školním stravování. Na konferenci navazuje samostatný seminář na téma: Mýty, hoaxy a poplašné zprávy ve výživě, který je určen široké veřejnosti. V rámci konference se můžete zúčastnit soutěžní ankety s losováním o ceny.

Organizační pokyny zde  

On-line přihláška 
• Program ke stažení (PDF)  

 

Program konference

I. den – úterý 21. 5. 2019, 10.00 – 17.30 hodin
Zahájení konference – MUDr. Petr Tláskal, CSc. (předseda Společnosti pro výživu)
Současnost a budoucnost školního stravování – Mgr. Vít Krčál (MŠMT ČR)
Bezpečnost práce ve školských stravovacích zařízeních – Mgr. Eva Dvořáčková (ČMOS Praha)
DPH ve školních jídelnách – účetní, auditorka
Kontrolní činnost České školní inspekce ve školních jídelnách – Ing. Renata Skutková (Česká školní inspekce)
Diskuse k I. bloku přednášek, prezentace vystavovatelů
Přestávka na oběd

Pracovní právo ve školním stravování – Ing. Petra Zukalová (KÚ Jihomoravského kraje)
Loga a známky kvality na potravinách v ČR, co nám garantují a jak se v nich vyznat – Ing. Jan Pivoňka, CSc. (VŠCHT Praha)
Biopotraviny ve školním stravování z pohledu vedoucí školní jídelny
Reformulace potravin (jaký mají smysl?) – RNDr. Magdalena Hrabcová, Ph.D., Mgr. Markéta Chýlková (Potravinářská komora ČR)
Diskuse k II. bloku přednášek, přestávka

Zdravotní aspekty dětské obezity – MUDr. Michal Procházka (FN Motol)
Vliv výživy na rozvoj obezity v různých fázích vývoje dítěte – MUDr. Petr Tláskal, CSc. (předseda Společnosti pro výživu)
Psychologický přístup k výživě obézního dítěte – Mgr. Jana Divoká (STOB)
Změna prostředí u obézního dítěte – MUDr. Kateřina Bednaříková (Dětská léčebna Křetín)
Diskuse k III. bloku přednášek, odevzdání anketních lístků, ukončení prvního dne konference

II. den – středa 22. května 2019, 9.00 – 15.00 hodin
Potenciální mikrobiologické riziko přípravy potravin pro školní stravování – Ing. Eva Šviráková Ph.D. (VŠCHT Praha)
Aditiva v potravinách – prof. Ing. Jana Dostálová CSc. (VŠCHT Praha)
Byliny, koření a jejich využití ve školním stravování – Eva Elvíra Chocenská (Thomayerova nemocnice)
Polotovary a pokrmy z klíčených luštěnin – Ing. Milan Houška, CSc., Ing. Pavla Novotná (VÚPP Praha), Ing. Natálie Pečenková (ČZU Praha), Ing. Ilona Ošťádalová (Kalma k.s, Sviadnov), prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. (FPBT VŠCHT Praha)
Prebiotika, probiotika, postbiotika a jejich význam ve výživě dítěte – MUDr. Jan Boženský (nemocnice Vítkovice)
Sýry a jejich význam ve výživě – Ing. Jiří Kopáček, CSc. (Českomoravský svaz mlékárenský)
Diskuse k I. bloku přednášek
Přestávka na oběd

Školní stravování z pohledu školského ombudsmana – PaedDr. Ladislav Hrzal (MŠMT)
Dětská chuťovka v praxi – Ing. Josef Sléha, CSc. (SYMPEX GROUP, s.r.o.)
Databáze potravin bez lepku – Ing. Dana Gabrovská, Ph.D. (Potravinářská komora ČR)
Dietní stravování z pohledu vedoucí školní jídelny – Jitka Uhlíková (ZŠ Táborská, Praha 4)
Ohlédnutí za 100 lety v ČR – akce školních jídelen věnované tomuto výročí – Olga Johanidesová (KÚ Vysočina)
Diskuse k II. bloku přednášek, vyhlášení soutěžní ankety a předání cen, závěr konference

Samostatný seminář určený pro širokou odbornou i laickou veřejnost na téma MÝTY, HOAXY A POPLAŠNÉ ZPRÁVY VE VÝŽIVĚ, 14.00 – 15.00 hodin 
Mýty obecně se zaměřením na mléko – prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. (VŠCHT Praha)
Tuky, mýty a poplašné zprávy – Doc. Ing. Jiří Brát, CSc.
Půsty a jejich modifikace, detoxikace a jiné metodiky ve výživě – MUDr. V. Kunová, MUDr. P. Tláskal, CSc. 
Na závěr semináře proběhne diskuse

 

Zdroj: Společnost pro výživu