Konference Obchod s potravinami a trvalá udržitelnost – 4. května 2022
Konference se bude konat v budově Ministerstva průmyslu a obchodu
Pozvánka na odbornou konferenci z cyklu konferencí „za pět minut dvanáct“ na téma
Obchod s potravinami a trvalá udržitelnost
pod záštitou Ministerstva životního prostředí, ministra zemědělství Zdeňka Nekuly a Zastoupení Evropské komise v ČR
Kdy: 4. května 2022
Kde: Ministerstvo průmyslu a obchodu, Na Františku 32, Praha 1
Konferenci moderuje Pavel Mikoška, viceprezident SOCR ČR pro obchod
Danou problematiku budeme diskutovat především z následujících pohledů:
- Komplexita trvale udržitelné existence v kontextu evropských strategií „Green Deal“ a „Farm to Fork“.
- Postoj vládních institucí ČR k trvale udržitelné produkci potravin.
- Konkrétní závazky a aktivity vedoucí k trvalé udržitelnosti na úrovni producenta.
- Obchodníci a jejich přístup k trvale udržitelnému obchodování s potravinami.
- Dopady současných krizí na realizaci CSR závazků a zajišťování dostatku potravin na trhu.
- Panelová diskuze k tématu „Jak společně trvale udržitelným způsobem zajistit dostatek potravin pro české spotřebitele“.
Program:
10:15 -10:55 – Registrace, občerstvení
10:55 – Slavnostní zahájení
Tomáš Prouza, prezident SOCR ČR
11:10 – Panel 1: Společné zadání EK k trvale udržitelné produkci potravin v rámci evropské strategie „Green Deal“ a „Farm to Fork“
- Josef Schwarz, zastoupení Evropské komise – Udržitelná produkce potravin v kontextu strategie „Green Deal“ a „Farm to Fork“ Evropské unie
- Pavel Vinkler, ředitel odboru, MPO – Vliv nové udržitelné legislativy na spotřebitele a obchod
- Jindřich Fialka, náměstek ministra, MZe – Trvale udržitelný přístup k produkci potravin na území ČR a potravinové bezpečnosti: cíle České republiky
- Jan Maršák, ředitel odboru odpadů, MŽP – Trvale udržitelný přístup k obalům a odpadům: cíle České republiky
12:15 – Přestávka na občerstvení
12:30 – Panel 2: Trvalá udržitelnost na potravinovém trhu
- Dana Večeřová, Potravinářská komora ČR – Nové trendy ve výrobě potravin a modernizace českého potravinářství
- Veronika Láchová, Česká federace potravinových bank – Darování potravin jako nástroj snižování potravinového odpadu
- Zbyněk Kozel, EKO-KOM – Bezpečné obaly pro potraviny a jejich ekologická zátěž pro přírodu
- Martin Hutař, PRO-BIO – BIO-produkce jako účinný nástroj pro realizaci strategie „Farm to Fork“ a pro snižování uhlíkové stopy při produkci potravin
- Hana Langrová, UNILEVER – Case study: Závazky společnosti Unilever v oblasti společenské zodpovědnosti
13:50 – Přestávka na kávu
14:05 – Panel 3: Obchodníci s potravinami na cestě k trvalé udržitelnosti
- Martin Molnár, LIDL – Udržitelnost při výstavbě a modernizaci prodejen, skladů a logistiky
- Michal Vaňáček, TESCO – Omezování potravinového odpadu a zlepšování udržitelnosti v oblasti obalů
- Lukáš Němčík, COOP – Možnosti a limity lokálních a regionálních výrobců
- Marta Nováková, Rohlík.cz – Jak se dělá trvalá udržitelnost v internetovém obchodě – udržitelná řešení pro poslední míli
- Panelová diskuse: „Jak společně trvale udržitelným způsobem zajistit dostatek potravin pro české spotřebitele“
V panelu vystoupí:
Zástupce PK ČR, zástupce MZe, Martin Hutař, zástupci obchodu s potravinami, Petr Havel
16:00 – Tomáš Prouza – zakončení
16:15 – Občerstvení, networking
Těšíme se na setkání s Vámi.
Tomáš Prouza, prezident SOCR ČR
Pavel Mikoška, viceprezident SOCR ČR pro obchod
Akce se koná za finanční podpory Rady kvality ČR.
Autor: SOCR ČR
Zdroj: https://www.socr.cz/udalost/konference-obchod-s-potravinami-a-trvala-udrzitelnost