Komise v Královéhradeckém kraji navrhla ocenit devět lokálních výrobků značkou Regionální potravina
Tisková zpráva SZIF
Jedenáctý ročník soutěže Regionální potravina pokračuje. V pořadí druhým krajem, kam v letošním roce zavítala hodnotící komise, byl Královéhradecký kraj. O prestižní ocenění se zde ucházelo celkem 116 výrobků od 32 místních výrobců.
Hodnotící komise navrhla udělit značku Regionální potravina Královéhradeckého kraje 2020 těmto výrobkům:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
1. |
Masné výrobky tepelně opracované |
Trhané vepřové maso ZEPO Bohuslavice, a.s. |
2. |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
Pomalu tažený HOVĚZÍ VÝVAR z Našeho hospodářství Mgr. Jakub Erler, Osice |
3. |
Sýry včetně tvarohu |
Čerstvý sýr balkánského typu Karsit Agro, a.s. |
4. |
Mléčné výrobky ostatní |
Selský zákys Pavlína Páchová, Rokytnice v Orlických horách |
5. |
Pekařské výrobky včetně těstovin |
PETRÁČKOVY Hořické trubičky sypané Josef Petráček, Hořice |
6. |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
KOKOSOVÝ DORT BEZ MOUKY PFERDA, z.ú. |
7. |
Alkoholické i nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné) |
TRAUTENBERK POLOTMAVÁ TŘINÁCTKA Pivovar Trautenberk, a.s. |
8. |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
Náš džem ŠVESTKA – HRUŠKA Petr Kareš, Ostroměř |
9. |
Ostatní |
PROPOLIS V MEDU Pleva s.r.o. |
„Těší nás, že zájem ze strany výrobců a tedy i přihlášených produktů neustále narůstá. Do soutěže se hlásí nejen stávající držitelé, ale také zcela noví producenti, kteří dosud se značkou Regionální potravina neměli zkušenosti. Jejich úspěšnost v tomto ročníku byla velmi výrazná. V devíti kategoriích se umístilo hned šest produktů od nových výrobců. Nejvíce zastoupenou kategorií v soutěži byla kategorie Alkoholické a nealkoholické nápoje. Hodnotitelská komise zde vybírala z 28 vzorků“,uvedl regionální koordinátor Lukáš Vacek ze společnosti F E S T I N G, s.r.o.
Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.
Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců.
Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.
Lenka Rezková
tisková mluvčí SZIF
Zdroj: SZIF