Bezpečnost potravin

Komise v Královéhradeckém kraji navrhla ocenit devět lokálních výrobků značkou Regionální potravina

Vydáno: 26. 6. 2020
Autor: SZIF

Tisková zpráva SZIF

 

Jedenáctý ročník soutěže Regionální potravina pokračuje. V pořadí druhým krajem, kam v letošním roce zavítala hodnotící komise, byl Královéhradecký kraj. O prestižní ocenění se zde ucházelo celkem 116 výrobků od 32 místních výrobců.

Hodnotící komise navrhla udělit značku Regionální potravina Královéhradeckého kraje 2020 těmto výrobkům:

                   

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

1.

Masné výrobky tepelně opracované

Trhané vepřové maso

ZEPO Bohuslavice, a.s.

2.

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

Pomalu tažený HOVĚZÍ VÝVAR z Našeho hospodářství

Mgr. Jakub Erler, Osice

3.

Sýry včetně tvarohu

Čerstvý sýr balkánského typu

Karsit Agro, a.s.

4.

Mléčné výrobky ostatní

Selský zákys

Pavlína Páchová, Rokytnice v Orlických horách

5.

Pekařské výrobky včetně těstovin
 

PETRÁČKOVY Hořické trubičky sypané

Josef Petráček, Hořice

6.

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

KOKOSOVÝ DORT BEZ MOUKY

PFERDA, z.ú.

7.

Alkoholické i nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné)

TRAUTENBERK POLOTMAVÁ TŘINÁCTKA

Pivovar Trautenberk, a.s.

8.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Náš džem ŠVESTKA – HRUŠKA

Petr Kareš, Ostroměř

9.

Ostatní

PROPOLIS V MEDU

Pleva s.r.o.

 
„Těší nás, že zájem ze strany výrobců a tedy i přihlášených produktů neustále narůstá. Do soutěže se hlásí nejen stávající držitelé, ale také zcela noví producenti, kteří dosud se značkou Regionální potravina neměli zkušenosti. Jejich úspěšnost v tomto ročníku byla velmi výrazná. V devíti kategoriích se umístilo hned šest produktů od nových výrobců. Nejvíce zastoupenou kategorií v soutěži byla kategorie Alkoholické a nealkoholické nápoje. Hodnotitelská komise zde vybírala z 28 vzorků“,uvedl regionální koordinátor Lukáš Vacek ze společnosti F E S T I N G, s.r.o.

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.

Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců.

Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.

Lenka Rezková
tisková mluvčí SZIF

Zdroj: SZIF