Komise plánuje limity pro mykotoxiny T-2 a HT-2
Návrh na stanovení limitů 25 – 50 μg/kg pro nezpracované a zpracované obiloviny a obilné výrobky zásadně odmítá svaz evropských mlynářů EFM.
Navrženy byly mj. následující limity (μg/kg).
Nezpracované obiloviny
|
|
Pšenice vč. durum
|
50
|
Zpracované obiloviny k přímé spotřebě
|
|
Pšenice vč. durum
|
25
|
Žito
|
25
|
Výrobky z obilovin
|
|
Otruby a cereální snídaně
|
50
|
Ostatní
|
25
|
Jednání předcházelo zpracování vědeckého stanoviska úřadem EFSA, které vyhodnotilo jako největší dodavatele mykotoxinů T-2 a HT-2 právě chléb, jemné pečivo, mlýnské obilné produkty a snídaňové cereálie.
(EFSA-Q-2010-00949: Occurrence data of trichothecene mycotoxins T-2 toxin and HT-2 toxin in food and feed
http://www.efsa.europa.eu/en/supporting/pub/66e.htm
Podle novějších poznatků byl tento odhad upraven panelem CONTAM úřadu EFSA na 100 ng.
Na „Fusarium Toxin Forum 2012“ pořádaném 3. 2. 2012 v Bruselu bylo téma limitů otevřeno.
Svaz evropských mlynářů (EFM) nesouhlasil se zavedením povinných limitů s odvoláním na neprůkazné riziko a také na nedostatečně vyvinutou a pro mlýnské podniky zbytečně nákladnou měřicí techniku. Podle stanoviska EFM se v případě T-2 a HT-2 (na rozdíl od DON a ZEA) jedná o polní toxiny, pro které zatím neexistuje standardizovaná evropská rychlometoda. Minimálně pro pšenici a žito považují stanovení nejvyšších hodnot za nadbytečné a vyzývají k výzkumu zemědělské praxe, aby bylo možno určitými technikami zatížení preventivně snižovat. Zavedení limitů by vzhledem k nákladům přispělo k finančnímu zatížení malých a středních mlýnských podniků a v důsledku toho i spotřebitelů.
Mühle + Mischfutter, 149, 2012, č. 5, s. 155
Objednávka kopie článku
Institut pro bezpečnost a kvalitu obilí, MRI, Stanford Detmold, (SRN), se zabýval výskytem mykotoxinů v obilovinách s pluchami jako oves, ječmen, jednozrnka, dvouzrnka (Emmer), špalda a proso (viz článek citovaný níže).
Nařízení EU 1881/2006 a 1126/2007 zatím stanovují následující nejvyšší přípustné limity pro mykotoxiny v zrninách:
Toxin/PTDI na kg těles. hmotn. dospělých |
Surovina |
μg/kg |
Potravina |
μg/kg |
Deoxinivalenol (DON)/1 μg |
Obiloviny kromě durum, ovsa a kukuřice |
1250 |
Mouka, otruby, klíčky, těstoviny |
750 |
|
Durum, oves a kukuřice |
1750 |
Pečivo, obilné snacky, snídaňové cereálie |
500 |
|
|
|
Příkrmy pro kojence a malé děti |
200 |
Zearalenon (ZON)/0,2 μg |
Obiloviny kromě kukuřice |
100 |
Mouka, otruby, klíčky |
75 |
|
kukuřice |
200 |
Kukuřičné výrobky a olej |
200 |
|
|
|
Pečivo, obilné snacky, snídaňové cereálie |
50 |
|
|
|
Příkrmy pro kojence a malé děti |
20 |
Ochratoxin A/5 ng |
Obiloviny |
5 |
Nezpracovaná zrna |
5 |
|
|
|
Obilné produkty |
3 |
|
|
|
Příkrmy pro kojence a malé děti |
0,5 |
Fumonisiny celkem B1 + B2/2 μg |
Kukuřice nezpracovaná |
4000 |
Kukuřičné výrobky k přímé spotřebě |
1000 |
|
|
|
Snídaňové cereálie a kukuřičné snacky |
800 |
|
|
|
Příkrmy na bázi kukuřice pro kojence a malé děti |
200 |
|
|
|
Mlýnské frakce (podle kombinované nomenklatury č. 1103; 13; 1103 20 40; 1904 10 10; 1102 20) ›500 μg / ‹500 μg |
1400/2000 |
Toxiny T-2 a HT-2/0,1 μg |
Oves |
1000 |
K přímé spotřebě: – oves |
50 |
|
Ječmen |
200 |
– kukuřice, ječmen, žito, pšenice vč. durum |
25 |
|
Kukuřice |
150 |
– zpracované produkty |
25 |
|
Pšenice vč. durum |
50 |
-obilné otruby, mlýnské produkty, snídaňové cereálie |
50 |
Aflatoxin B1 |
Obiloviny |
2 |
Obiloviny |
2 |
|
|
|
Výživa pro kojence a malé děti |
0,10 |
Námel |
Obiloviny |
|
Např. pšenice, CA 199.1995, (sklerocium max.) |
0,05 % |
Mühle + Mischfutter, 149, 2012, č. 6, s. 162-166
Související informace:
A-Z slovník: „Mykotoxiny„