Bezpečnost potravin

KLASA má další přírůstky

Vydáno: 24. 4. 2017
Autor: SZIF

Tisková zpráva SZIF ze dne 21. 4. 2017.

Prvními letošními certifikáty KLASA se může pyšnit devět výrobků od šesti společností. Na jejich obalech se nově objeví logo KLASA, které pomáhá zákazníkům v orientaci na trhu při nákupu kvalitních potravin. Značku uděluje Ministerstvo zemědělství, její administraci zajišťuje Státní zemědělský intervenční fond.

Nově oceněnými výrobky jsou:

Šunka bez éček – nejvyšší jakosti
Výrobce: VÁHALA a spol. s r.o. výroba a prodej masných a lahůdkářských výrobků

Šunka obsahuje minimálně 98 % masa, je bezlepková a má nízký obsah soli. Navíc je bez veškerých přídatných látek a bez dusitanu sodného.
Společnost Váhala byla založena v roce 1933 panem Robertem Váhalou starším a specializuje se na výrobu masných a lahůdkářských výrobků. Firma sídlí v Hustopečích nad Bečvou v Olomouckém kraji a své výrobky dodává i na zahraniční trh.

Litovelská zeleninová směs
Výrobce: Alibona, a.s.

Zeleninová směs je tvořena karotkou, kukuřicí a hráškem. Skvěle se hodí jak do salátů, tak i jako příloha k hotovým pokrmům.
Alibona je přední producent výrobků z ovoce a zeleniny, jako např. kompotů, sterilované jednodruhové zeleniny, sterilované zeleninové směsi, zeleninové omáčky. Rovněž vyrábí potravinové přípravky pod názvem Deko a Pektogel pro zpracování ovoce a zeleniny.

Brdská klobása
Výrobce: ZEMAN maso-uzeniny, a.s.

Brdská klobása je fermentovaný trvanlivý výrobek s vysokým obsahem masa českého původu, a to z lokálních farem Příbramska. Chuť této klobáse dodává specifická směs koření.
Společnost ZEMAN je výrobce tradičních uzenin, polotovarů, lahůdek a jiných specialit. Cílem společnosti je především podpora českého masa, a tím i českého zemědělství.

Zelný salát s koprem, Mrkvový salát s ananasem
Výrobce: Jihočeská zelenina a.s.

Základem zelného salátu je kromě bílého zelí, také cibule bílá a sterilovaný kopr. Tato najemno nakrájená zelenina je naložena ve sladkokyselém láku. Mrkvový salát je složený z čerstvé mrkve nakrájené na jemné nudličky, kousků sterilovaného ananasu, vody a cukru.
Jihočeská zelenina vychází svým původem z Jednotného zemědělského družstva Vodňany, založeného v polovině 20. století. Sortiment tvoří česká zelenina opracovaná různými způsoby, vhodná do salátů, polévek a k přípravě dalších pokrmů.

Zátkova mouka pšeničná hladká světlá „00″, Zátkova mouka pšeničná polohrubá Výběrová, Zátkova mouka pšeničná hrubá Zlatý klas
Výrobce: Europasta SE

Zátkova mouka má dlouholetou tradici. Začala se vyrábět v mlýnech v Boršově nad Vltavou ještě v době před založením těstárny v areálu mlýna. Právě z této mouky se vyrábí Zátkovy těstoviny.
Společnost Europasta kromě Zátkovy mouky a Zátkových těstovin vyrábí ještě těstoviny pod značkou Adriana, Rosice a Ideál.

Crispins Amarantová BIO tyčka
Výrobce: EXTRUDO Bečice s.r.o.

Výrobek je zajímavý jednak svým tvarem, chutí a nutričním složením, ale také velice nízkým
obsahem soli, cukru a tuku. Díky těmto faktorům se tyčka řadí mezi dnes již velice oblíbené
potraviny podporující zdravou výživu.
Extrudo se podobnou produktovou řadou profiluje i v zahraničí, zejména výrobky v kvalitě BIO, Košer či bez glutenu mají značný ohlas.

Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu při rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku KLASA na obalech celkem 1 019 produktů od 214 českých a moravských výrobců. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou dostupné na stránkách www.eklasa.cz. 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: SZIF