Káva a hodnocení její kvality
Článek publikovaný v časopise Výživa a potraviny 6/2019
Foto: Shutterstock
Abstrakt
Káva patří mezi jeden z nejvíce konzumovaných nápojů na světě. Káva jako nápoj se nevyznačuje významnou výživovou hodnotou, ale je konzumována zejména pro její stimulační účinek na nervovou soustavu, který je dán obsahem kofeinu, a také kvůli jejím senzorickým vlastnostem, aroma a chuti. Při hodnocení kvality kávy se využívá zejména metod senzorické analýzy, při kterých se nehodnotí jenom káva jako nápoj, ale i kvalita samotných kávových zrn.
Celý článek „Káva a hodnocení její kvality“ (pdf)
Autorky:
Ing. Monika Sabolová, Ph.D., doc. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D., Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze
Zdroj: Společnost pro výživu