Kampylobakter zjištěn v pětině britských kuřat
Průzkum provedený agenturou Which? ukázal, že kontaminace kampylobakterem se sice snižuje, ale stále se týká téměř pětiny kuřat na trhu.
Nákupy byly realizovány v každém typu prodejny dvakrát – v různém místě, a bylo tak odebráno vždy po pěti kusech kuřat standardních, pěti z volného chovu a pěti z ekologického chovu (pokud byly k dispozici). Celkem bylo na kampylobakter, salmonelu a listerii testováno 192 vzorků: 97 standardních, 74 z volného a 21 z ekologického chovu ( všech britských chovů) Odebrané výrobky byly ve formě chlazených celých i dělených kuřat, s různým datem spotřeby.
Bylo nalezeno:
• 18 % vzorků kontaminovaných kampylobakterem,
• 17 % bylo kontaminováno listerií (4 % vzorků obsahovala vysokou úroveň kontaminace podle standardů FSA),
• 1,5 % bylo pozitivních na salmonelu.
I když testy nejsou zcela srovnatelné, výsledky ukazují zlepšení proti r. 2009, kdy FSA zjistil, že kampylobakterem bylo při prodeji kontaminováno 65 % chlazených kuřat.
Dotazem u spotřebitelů zaměřeném na preferované postupy ošetření bylo zjištěno, že
– 59 procent by pravděpodobně nekoupïlo kuře ošetřené ozářením,
– 60 procent by pravděpodobně nekoupïlo kuře ošetřené postřikem nebo ponořením do roztoku slabé kyseliny, jako je kyselina mléčná a
– 67 procent by pravděpodobně nekoupïlo kuře ošetřené chlórem.
Lidé spíše akceptují ošetření parou (59 %).
I když se situace zlepšuje, je stále nepřijatelné, že je každé páté kuře kontaminované kampylobakterem.
Spolu s výsledky průzkumu zveřejnila organizace Which? doporučení, jak bezpečně zacházet s kuřecím masem a jak ho upravovat.