Bezpečnost potravin

Kampylobakter zjištěn v pětině britských kuřat

Vydáno: 18. 4. 2012
Autor: Převzato z Agronavigator.cz

Průzkum provedený agenturou Which? ukázal, že kontaminace kampylobakterem se sice snižuje, ale stále se týká téměř pětiny kuřat na trhu.

 V březnu 2012 provedla britská spotřebitelská organizace Which? průzkum kuřat z supermarketů Aldi, Asda, The Cooperative, Lidl, M&S, Morrisons, Sainsbury’s, Tesco a Waitrose.
Nákupy byly realizovány v každém typu prodejny dvakrát – v různém místě, a bylo tak odebráno vždy po pěti kusech kuřat standardních, pěti z volného chovu a pěti z ekologického chovu (pokud byly k dispozici). Celkem bylo na kampylobakter, salmonelu a listerii testováno 192 vzorků: 97 standardních, 74 z volného a 21 z ekologického chovu ( všech britských chovů) Odebrané výrobky byly ve formě chlazených celých i dělených kuřat, s různým datem spotřeby.

Bylo nalezeno:
• 18 % vzorků kontaminovaných kampylobakterem,
• 17 % bylo kontaminováno listerií (4 % vzorků obsahovala vysokou úroveň kontaminace podle standardů FSA),
• 1,5 % bylo pozitivních na salmonelu.

I když testy nejsou zcela srovnatelné, výsledky ukazují zlepšení proti r. 2009, kdy FSA zjistil, že kampylobakterem bylo při prodeji kontaminováno 65 % chlazených kuřat.

Dotazem u spotřebitelů zaměřeném na preferované postupy ošetření bylo zjištěno, že
– 59 procent by pravděpodobně nekoupïlo kuře ošetřené ozářením,
– 60 procent by pravděpodobně nekoupïlo kuře ošetřené postřikem nebo ponořením do roztoku slabé kyseliny, jako je kyselina mléčná a
– 67 procent by pravděpodobně nekoupïlo kuře ošetřené chlórem.
Lidé spíše akceptují ošetření parou (59 %).

I když se situace zlepšuje, je stále nepřijatelné, že je každé páté kuře kontaminované kampylobakterem.
Spolu s výsledky průzkumu zveřejnila organizace Which? doporučení, jak bezpečně zacházet s kuřecím masem a jak ho upravovat. 

EU Food Law, 2012, č. 527, s. 21-22