Bezpečnost potravin

Jihomoravský kraj zná nominované na ocenění Regionální potravina

Vydáno: 23. 7. 2020
Autor: SZIF

Tisková zpráva SZIF

Hodnotitelská komise, která se tentokrát sešla v jihomoravské metropoli, měla opět nelehký úkol. Z celkově přihlášených 169 výrobků od 46 místních výrobců mohla vybrat v každé z devíti kategorií pouze jeden vítězný produkt, který získá na další čtyři roky ocenění Regionální potravina. Obsazeny byly všechny kategorie, přičemž nejvíce zastoupenou byla kategorie alkoholické a nealkoholické nápoje.

Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Jihočeského kraje 2020 těmto výrobkům:

 

Kategorie: 

Výrobek a výrobce: 

1. 

Masné výrobky
tepelně opracované 

Uzený špek z boků
Bedřich Vlach

2.

 

Masné výrobky trvanlivé,
tepelně neopracované,
konzervy a polokonzervy 

Paštika Švestková s Rumem a tymiánem
e-jídlo.cz, s. r. o.

3. 

Sýry včetně tvarohu 

Kozí sýr přírodní dlouho zrající
Markéta Palánová

4.

 

Mléčné výrobky ostatní 

 

Kozí  mléko „SEDLÁK“
Eva Sedláková

5. 

Pekařské výrobky
včetně těstovin

Koláč ze skanzenu
Martina Harnošová

6.

Cukrářské výrobky
včetně cukrovinek  

Větrník
JK CUKRÁRNA s.r.o.

7.

Alkoholické a nealkoholické nápoje
(s výjimkou vína z hroznu révy vinné)

Tuřanská zelná šťáva
AGRO Brno – Tuřany, a.s.

8.

Ovoce a zelenina v čerstvé
nebo zpracované formě 

Znojemské kdoule extra džem
Ing. Zuzana Boudová

9. 

Ostatní 

Bramborové lokše s makovopovidlovou náplní
Pekařství Křižák s.r.o.

 
„Příprava, hodnocení a výsledky letošního ročníku soutěže Regionální potravina Jihomoravského kraje jsou důkazem toho, že i problémy s pandemií covid-19 se v podstatě nedotkly činnosti zemědělského a potravinářského sektoru, protože činnost pracovníků musí být realizována v souladu s požadavky (agrotechnické termíny, denní režim hospodářských zvířat, technologické postupy v návaznosti na čas atd.) tak, že výsledný produkt – potravina splňuje všechna stanovená  kritéria. Za to, že se to všem pracovníkům v této oblasti lidské činnosti podařilo, je jim potřeba poděkovat a vážit si jejich práce. Netrpěli porosty, zvířata a nakonec ani spotřebitelé.“ říká regionální koordinátor Ing. Jaromír Musil, Ph.D z Regionální agrární komory Jihomoravského kraje, která soutěž v kraji koordinuje.

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.
 
Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. 
 
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců. 
 
Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.
 
 
Lenka Rezková
tisková mluvčí SZIF 

Zdroj: SZIF