Jihomoravský kraj zná nominované na ocenění Regionální potravina
Tisková zpráva SZIF
Hodnotitelská komise, která se tentokrát sešla v jihomoravské metropoli, měla opět nelehký úkol. Z celkově přihlášených 169 výrobků od 46 místních výrobců mohla vybrat v každé z devíti kategorií pouze jeden vítězný produkt, který získá na další čtyři roky ocenění Regionální potravina. Obsazeny byly všechny kategorie, přičemž nejvíce zastoupenou byla kategorie alkoholické a nealkoholické nápoje.
Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Jihočeského kraje 2020 těmto výrobkům:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
|
1. |
Masné výrobky |
Uzený špek z boků |
|
2.
|
Masné výrobky trvanlivé, |
Paštika Švestková s Rumem a tymiánem |
|
3. |
Sýry včetně tvarohu |
Kozí sýr přírodní dlouho zrající |
|
4.
|
Mléčné výrobky ostatní
|
Kozí mléko „SEDLÁK“ |
|
5. |
Pekařské výrobky |
Koláč ze skanzenu |
|
6. |
Cukrářské výrobky |
Větrník |
|
7. |
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
Tuřanská zelná šťáva |
|
8. |
Ovoce a zelenina v čerstvé |
Znojemské kdoule extra džem |
|
9. |
Ostatní |
Bramborové lokše s makovopovidlovou náplní |
„Příprava, hodnocení a výsledky letošního ročníku soutěže Regionální potravina Jihomoravského kraje jsou důkazem toho, že i problémy s pandemií covid-19 se v podstatě nedotkly činnosti zemědělského a potravinářského sektoru, protože činnost pracovníků musí být realizována v souladu s požadavky (agrotechnické termíny, denní režim hospodářských zvířat, technologické postupy v návaznosti na čas atd.) tak, že výsledný produkt – potravina splňuje všechna stanovená kritéria. Za to, že se to všem pracovníkům v této oblasti lidské činnosti podařilo, je jim potřeba poděkovat a vážit si jejich práce. Netrpěli porosty, zvířata a nakonec ani spotřebitelé.“ říká regionální koordinátor Ing. Jaromír Musil, Ph.D z Regionální agrární komory Jihomoravského kraje, která soutěž v kraji koordinuje.
Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.
Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců.
Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.
Lenka Rezková
tisková mluvčí SZIF
Zdroj: SZIF