Japonsko zahájilo prodej geneticky upravené pražmy
Informace organizace BIOTRIN
Po geneticky upraveném (gen. editovaném – GE) lososovi se ve světě začínají objevovat i další GE druhy ryb. V Japonsku byla v říjnu 2021 uvedena na trh GE pražma, známá pod japonským názvem „Madai“, která je v této oblasti velmi oblíbená.
Vývoj GE pražmy byl iniciována startupem Regional Fish Co., Ltd. ve spolupráci s Kjótskou Univerzitou, Kindai Univerzitou, Ministerstvem zdravotnictví, práce a sociálních věcí a Ministerstvem zemědělství, lesnictví a rybolovu.
Ke genetické úpravě byla použita metoda CRISPR, pomocí níž byl knokautován protein myostatin, který reguluje růst svaloviny tak, že zabraňuje jejímu nadměrnému růstu. Vyřazením proteinu z funkce bylo docíleno výrazného navýšení konzumovatelné svaloviny v GE pražmě oproti konvenčním druhům, a to až 1,6násobně. Její chov by tak mohl být součástí strategií na zajištění dostatku potravin pro rostoucí světovou populaci.
Uvedení GE lososa AquAdvantage společnosti AquaBounty Technologies, jež byl geneticky upraven pro rychlejší růst, na trh bylo povoleno v USA v roce 2015 a v Brazílii v roce 2021. Povolení japonské GE pražmy ke konzumaci je tak jedním z dalších milníků v relativně krátké historii prodeje GE živočichů.
GE pražma (vlevo) ve srovnání s klasickým druhem (vpravo), zdroj: Dr. Masato Kinoshita, Kyoto University and Dr. Keitaro Kato, Kindai University
Zdroje:
- https://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=19061
- https://prtimes.jp/main/html/rd/p/000000008.000060432.html
- https://thefishsite.com/articles/gene-edited-sea-bream-set-for-sale-in-japan
Zdroj: BIOTRIN