Jak se neškodné střevní bakterie stanou zabijáky?
Informace portálu Gate2Biotech
Mezinárodní tým odborníků zjistil, jak se obvykle neškodné a zcela běžné střevní bakterie E. coli u kuřat mohou stát zabijáky a vyvolávat závažné, život ohrožující infekce. Ve své studii varují, že takové infekce vražedných střevních bakterií ohrožují nejen drůbežářský průmysl, ale také lidské životy, protože se nakazit mohou i lidé.
Bakterie E. coli jsou úplně obyčejnou součástí mikrobiomu v trávicím traktu většiny živočichů, člověka samozřejmě nevyjímaje. Ve střevech jsou obvykle zcela neškodné, ale stávají se velmi nebezpečnými, když proniknou do krevního oběhu. Systémová infekce těchto bakterií může i zabít.
Infekce APEC (Avian pathogenic E.coli ) je nejběžnější nebezpečnou infekcí u kuřat chovaných na maso nebo na vejce. Může mít až 20 procentní úmrtnost a způsobuje astronomické ztráty drůbežářskému průmyslu. Problém se ještě více zhoršuje s rozvojem rezistencí vůči antibiotikům.
Odborníci Milner Centre for Evolution britské University of Bath a jejich spolupracovníci přečetli a analyzovali kompletní genomy bakterií E. coli, které vytáhli ze zdravých a nemocných kuřat na komerčních drůbežích farmách.
Výsledky analýz ukazují, že za přepnutí z neškodného módu do podoby zabijáka není zodpovědný nějaký jediný konkrétní gen. Jde o výsledek několika možných kombinací různých skupin genů.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Více informací naleznete zde: https://phys.org/news/2021-02-scientists-harmless-gut-bacteria-bad.html
Zdroj: Gate2Biotech