Jak pokračuje výzva „Solme s rozumem“!
Hlavní hygienik v rámci kampaně „Solme s rozumem“ vydal Výzvu všem, kteří mohou přispět k boji proti nadměrné konzumaci soli.
Prozatím se k výzvě „Solme s rozumem“ přihlásilo téměř 300 subjektů. Většina z nich jsou mateřské a základní školy, školní jídelny registrované v projektu Zdravá školní jídelna, dále to jsou střední školy, zdravotnická zařízení, restaurace, dětské domovy, zařízení sociální péče, fyzické osoby.
Co bude dál?
V letošním roce bude cílem snížit spotřebu soli o dalších 10 % u již registrovaných subjektů a u nově registrovaných subjektů o 10 %. Současně budou stávající registrované subjekty osloveny „hlídkou Méně-solit“, která u nich zjistí, zda bylo dosaženo vytčeného cíle Výzvy, jaké byly reakce strávníků, s jakými problémy se v průběhu Výzvy potýkaly apod.
Informace Krajské hygienické stanice kraje Vysočina:
„Jak solíme v kraji Vysočina?“
Více informací: http://mene-solit.cz/
Přidejte se… Výzva Hlavního hygienika ČR
Výzva Hlavního hygienika ČR
Nadbytek soli je jedním ze zásadních faktorů pro vznik a rozvoj vysokého krevního tlaku a souvisejících zdravotních komplikací, jakými jsou náhlé mozkové příhody, srdeční infarkty či osteoporóza. Konkrétní příklady z ostatních zemí EU ukazují, že při spolupráci napříč celou společností je možné příjem soli v populaci postupně snižovat.
Vzhledem k tomu, že současný příjem soli v České republice trojnásobně převyšuje doporučený optimální denní příjem a sůl nadměrně konzumují také děti, obracím se s výzvou k nastartování a následnému rozvoji soustavných aktivit na podporu zdraví a prevenci nemocí v oblasti snížení konzumace soli. Co pro to mohou jednotlivé subjekty udělat?
Školy a školská zařízení (jídelny, bufety, automaty):
- posilujte schopnosti dětí při výběru a nakládání s potravinami, včetně hodin vaření;
- zařaďte do vyučovacích hodin v prvouce, chemii nebo biologii informaci o maximálním doporučeném příjmu soli 5 g denně a potravinách, které jí obsahují nejvíce;
- jděte příkladem, odstraňte v jídelnách slánky ze stolů (i u dospělých strávníků);
- omezte používání předpřipravených ingrediencí a směsí, vařte z čerstvých surovin;
- čtěte obaly výrobků, kolik % soli obsahují, abyste nekupovali jen „drahou sůl“ (např. směsi sušené zeleniny);
- nahrazujte sůl jinými přísadami, bylinkami;
- kontrolujte obsah soli v potravinách nabízených dětem ve školním bufetu nebo automatu;
- informujte na třídních schůzkách o tom, že jste se připojili k výzvě MZ a o rizicích nadměrného solení.
Restaurace, fast-foody, provozovny hromadného stravování, jídelny ve zdravotnických zařízeních a zařízeních sociální péče:
- omezte obsah soli v nabízených pokrmech;
- vždy aktivně nabízejte i nesolenou/méně slanou variantu;
- omezte používání předpřipravených ingrediencí a směsí, vařte z čerstvých surovin;
- nahrazujte sůl jinými přísadami, bylinkami;
- prezentujte, jak se snažíte sůl snižovat a jaké jsou v této oblasti vaše dlouhodobé plány;
- nabízejte vedle pitné vody více variant neslazených nápojů.
Výrobci potravin:
- zapojte se do kampaně, podporujte snižování soli v potravinách změnou receptur;
- formulujte v této oblasti vlastní závazky a staňte se tak hnacím motorem změn.
Rodiny s dětmi:
- věnujte čas přípravě domácích pokrmů;
- vařte se svými dětmi;
- vařte z čerstvých surovin;
- omezte při vaření a jídle sůl, nahrazujte ji jinými přísadami, bylinkami.
Každý z nás:
- naučme se vyčíst obsah soli/sodíku z obalů potravin;
- mysleme na svoje stravování a udělejme si čas na přípravu jídla;
- nekupujme pečivo posypané solí;
- v restauraci žádejme méně slaná jídla.
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR
„Méně solit – o zdravém a nezdravém solení“