Informace HSHMP k akci APETIT GRÉBOVKA
Informace a doporučení Hygienické stanice hlavního města Prahy ze dne 12. 7. 2016.
Informace – Akce APETIT GRÉBOVKA
HSHMP formou elektronických dotazníků oslovila celkem 131 účastníků této akce, na které získala kontakt a kteří udávali zažívací obtíže po konzumaci výše uvedeného pokrmu „Egg Benedikt“. Vyplněný dotazník ke včerejšímu datu, tj. k 11. 7. 2016 zaslalo zpět dosud 90 účastníků. Zatím u 14 pražských konzumentů byla kultivačně potvrzena Salmonella enteritidis, genotypizací prvních třech kmenů zjištěn fágový typ 8, tento fágový typ má úzkou návaznost na drůbež. K výrobě pokrmu byla použita vejce z neregistrovaného chovu, Státní veterinární správa České republiky na místě provedla odběr vzorků a vajec, šetření dále pokračuje. Bližší informace budeme poskytovat průběžně, až je HSHMP obdrží.
HSHMP doporučuje občanům, aby se při konzumaci pokrmů v tomto teplém období vyhýbali všem nedostatečně tepelně opracovaným pokrmům, omáčkám a zálivkám kde jsou používána tepelně nedostatečně upravená vejce. Rizikové jsou i pokrmy z drůbeže, které nejsou ihned po dokončení konzumovány, dále chlazené pokrmy, které nejsou uchovávány v chladících skříních nebo teplé pokrmy uchovávané při teplotě 60 stupňů C.
MUDr. Zdeňka Jágrová
ředitelka protiepidemického odboru
Zdroj: HSHMP
Foto: Shutterstock