Infografika – Bezpečné rozmrazování potravin
Vydáno: 3. 8. 2021
Autor: KM EFSA
Evropský úřad pro bezpečnost potravin připravil přehlednou infografiku.
Koordinační místo pro spolupráci s Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) zajistilo překlad infografiky do českého jazyka.
Mražené potraviny mohou obsahovat bakterie, které mohou po rozmrazení růst a způsobit otravu jídlem. Správné postupy rozmrazování snižují pravděpodobnost nemocí přenášených potravinami a snižují také potravinový odpad. Pro bezpečné rozmrazování prostudujte rady v infografice.
CO MÁM DĚLAT?
- Rozdělte velké kusy zmrzlých ryb, krevet nebo ovoce uvnitř balení před rozmrazováním. Rozmrazte pouze potřebné množství potravin a zbytek nechte zmrazený.
- Rozmrazte maso, ryby a mořské plody na podnose v lednici, abyste zamezili kontaminaci jiných potravin.
- Romrazte zeleninu a ovoce pod studenou tekoucí vodou, nejlépe v původním balení.
- Ujistěte se, že máte při manipulaci s potravinami ruce a nádobí čisté, například při dělení větších kusů potravin na menší kousky.
NEZAPOMEŇTE!
- Rozmrazené potraviny uchovávejte v původním obalu nebo ve vhodné nádobě, aby nedošlo ke kontaminaci.
- Potraviny rozmrazujte při nízké teplotě, abyste zabránili množení bakterií.
- Před konzumací rozmražené jídlo tepelně zpracujte, abyste odstranili bakterie.
- Po rozmrazení potraviny znovu nezmrazujte.
- Vždy dodržujte pokyny výrobce pro skladování, abyste měli jistotu, že potraviny zůstanou bezpečné.
Zdroj: EFSA