I malé množství vysoce koncentrovaného kofeinového prášku může způsobit těžkou otravu
Prášky s kofeinem nabízené jako doplňky stravy jsou volně dostupné ke koupi v obchodech nebo na internetu. Takové výrobky používají například někteří sportovci jako takzvané „předtréninkové“ produkty ke zvýšení výkonu. Zejména čisté nebo vysoce koncentrované kofeinové prášky jsou k dostání také v některých internetových obchodech. Podle německého Spolkového institutu pro hodnocení rizik (BfR) mohou tyto výrobky představovat vysoké riziko náhodného předávkování, i velmi malé množství může způsobit významné poškození zdraví.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) doporučuje, aby zdravý (platí pro netěhotné ženy) dospělý člověk nekonzumoval více než 0,2 gramu (g) kofeinu v jedné dávce. Celkové množství 0,4 g zkonzumované během dne nepovažuje úřad EFSA za množství, které by vyvolávalo obavy o bezpečnost; pro těhotné a kojící ženy je celkové množství zkonzumované během dne bez obav o bezpečnost 0,2 g.
V případě čistého kofeinového prášku se množství prášku rovná množství kofeinu: 0,2 g prášku tedy obsahuje 0,2 g kofeinu. To zhruba odpovídá špetce prášku. Takto malé množství nelze přesně změřit běžnými kuchyňskými váhami ani odměrkou.
Spotřebitelé navíc mají tendenci podceňovat účinky vysoce koncentrovaného kofeinového prášku, protože je nelze srovnávat s účinky stejného množství kávového prášku nebo jiné potraviny obsahující kofein.
Malé dávky kofeinu mohou mít pozitivní účinky a zvyšovat bdělost a výkonnost. Příliš mnoho kofeinu však může způsobit silný neklid, nevolnost, zvýšení krevního tlaku, tachykardii a srdeční arytmii. Požití přibližně 5 až 10 g (zhruba jedna až dvě čajové lžičky) čistého kofeinu je životu nebezpečné. Těžké nebo dokonce smrtelné otravy vysoce koncentrovaným kofeinovým práškem jsou vzácné, v odborné literatuře byly popsány jako jednotlivé případy.
Účinek kofeinu na organismus se u jednotlivých osob liší a závisí mimo jiné na individuální citlivosti a návyku na tuto látku. Nadměrná konzumace kávy může vést k nežádoucím účinkům, jako je neklid, třes nebo tachykardie – u zdravých dospělých osob s běžnou konzumací kávy však otravu kofeinem nelze očekávat. Za potenciálně smrtelnou dávku kofeinu pro dospělého člověka se považuje přibližně 5 až 10 g.
Šálek kávy (200 mililitrů) obsahuje přibližně 0,09 g kofeinu. Aby člověk zkonzumoval 5 g kofeinu ve formě kávy, musel by vypít asi deset litrů kávy. V případě vysoce koncentrovaných nebo čistých kofeinových prášků již jedna až dvě čajové lžičky prášku obsahují přibližně 5 až 10 g kofeinu – potenciálně smrtelnou dávku.
Doporučené dávkování je obvykle uvedeno na prodávaných práškových výrobcích (např. 0,2 g jako jedna dávka), ale běžné kuchyňské váhy nejsou určeny k vážení tak malých množství. Obvykle měří relativně přesně až od 1 g. I když jsou k dispozici odměrky, je proces odměřování velmi nepřesný. Kromě toho, i když většina spotřebitelů ví, jak na kávu reaguje, mnoho lidí si neuvědomuje, že stejné množství čistého kofeinu má mnohem silnější účinek. To znamená, že při konzumaci vysoce koncentrovaných práškových výrobků dostupných na trhu může dojít k náhodnému požití extrémně vysokých dávek kofeinu.
V Německu byly popsány vzácné případy těžké akutní otravy kofeinem. Mladá žena, která bez znalosti doporučeného dávkování omylem požila dvě čajové lžičky vysoce koncentrovaného kofeinového prášku – asi 9 g – zemřela navzdory intenzivní lékařské péči. Podobné případy byly popsány i v jiných zemích.
Kofeinové prášky, které jsou nabízeny jako doplňky stravy, jsou považovány za potravinu a jsou dostupné bez receptu. Tyto výrobky nepodléhají schvalovacímu řízení a před uvedením na trh nejsou testovány úřady z hlediska bezpečnosti nebo účinnosti. Podle nařízení o doplňcích stravy musí tyto výrobky mimo jiné obsahovat informace o doporučené denní dávce a upozornění, že toto množství nesmí být překročeno. Výrobci a distributoři odpovídají za bezpečnost výrobků a dodržování potravinového práva. Za kontrolu výrobků na trhu jsou odpovědné orgány kontroly potravin v jednotlivých zemích.
Další informace:
- G. Wellershoff: Schwere akzidentelle Intoxikation durch Koffeinextrakt. Notarzt 2018, 34, 85-89, DOI: 10.1055/s-0044-100718
- S. Anthonsen: Kreislauf- und Lungenversagen nach primär überlebter Koffein-Intoxikation. Anästhesiologie & Intensivmedizin, 2018, 59, 32-37, DOI: 10.19224/ai2018.032
Další informace o doplňcích stravy
- Často kladené otázky týkající se kofeinu a potravin obsahujících kofein, včetně energetických nápojů https://www.bfr.bund.de/cm/349/frequently-asked-questions-on-caffeine-and[1]foods-containing-caffeine-including-energy-drinks.pdf
- Často kladené otázky o doplňcích stravy https://www.bfr.bund.de/cm/349/frequently-asked-questions-on-food[1]supplements.pdf
Zdroj: BfR