Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek I letos bude kaprů dostatek do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

I letos bude kaprů dostatek

Vydáno: 12.12.2013
Tisk článku
Autor: SVS ČR
Tisková zpráva SVS ČR ze dne 11. 12. 2013.

V posledním prosincovém týdnu se, jako každým rokem, vydají inspektoři krajských veterinárních správ kontrolovat, jak probíhá sezónní prodej kaprů. To znamená, že budou prověřovat, zda mají prodejci doklady o původu ryb, kde byli kapři sádkováni, zda jsou prodejní místa vybavena tak, jak mají, a jak s rybami zacházejí.

Prodejci musejí 7 dní před zahájením prodeje oznámit veterinárním správám, kde bude stánek umístěn a také zda budou kapry usmrcovat a porcovat na přání zákazníků, popřípadě, zda budou prodávat ryby pouze živé. Kdo ryby usmrcuje, kuchá a porcuje, popřípadě jinak upravuje, musí mít na tomto místě také dobře čistitelnou a dezinfikovatelnou pracovní desku, nože, paličku na omračování ryb a stěrky, dostatečný přívod pitné vody k omývání pultu, odvod odpadní vody do kanalizace a nepropustné, uzavíratelné a označené nádoby na pevné vedlejší živočišné produkty (vnitřnosti, žábry apod.). Musí mít též zdravotní průkaz, ochranné pomůcky (omyvatelnou zástěru, gumové holínky a gumové rukavice) a samozřejmě musí dodržovat ustanovení veterinárního zákona a zákona na ochranu zvířat proti týrání.

Podle zkušeností z uplynulých let lze říci, že je úroveň prodeje ryb i hygiena prodeje rok od roku lepší. Závažná pochybení nezaznamenáváme.

Jen zopakujeme, že usmrcení kapra musí předcházet omráčení tupým předmětem na temeno, tj. kousek nad očima, a poté musí okamžitě následovat vykrvení přetnutím žáber, popřípadě přetnutím míchy a cév těsně za hlavou. Že se nesmí kapr za živa odšupinovávat, vytlačovat mu jikry anebo mlíčí, ohrožovat oči, či brát ho za skřele, to je snad již zbytečné dodávat.

Je dobré též připomenout, že je lepší usmrcení kapra nechat na odbornících a nepůsobit mu zbytečný stres odnosem domů a často nešikovným usmrcováním. Případné „darování života“, vypuštěním kapra do rybníka či do řeky, je velmi diskutabilní, neboť takto „obdarovaní“ v minimálně 70 % uhynou. Vylačněný kapr většinou není s to po vypuštění přežít.

V těchto dnech se na krajských veterinárních správách dávají dohromady seznamy prodejců. Zdá se, že počet prodejních míst se nebude lišit od předchozích let. Například v Praze se očekává, že jich bude opět zhruba 250, do dnešního dne Městská veterinární správa v Praze zatím registruje necelou stovku prodejců.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS


Zdroj: SVS ČR

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021