Bezpečnost potravin

Hrozí lidstvu hlad? přijďte diskutovat na Veletrh vědy – 3. 6.

Vydáno: 25. 5. 2022
Autor: SSČ AV ČR

Zveme Vás na diskusi Věda naživo na Veletrhu vědy: pátek 3. června od 15.00

Ráda bych Vás za Akademii věd ČR pozvala na Veletrh vědy, zejména na diskusi ke genovým úpravám plodin:

Hrozící nedostatek potravin, sucho, klimatická změna, ruská agrese na Ukrajinu – stručný výčet důvodů, proč by Evropská unie měla dát zelenou cíleným genovým editacím. Už teď Evropě ujíždí vlak za ostatními státy, které vědecké poznatky ohledně editovaní genomu již využívají.  

Proč jsou genově editované plodiny cestou, jak uživit lidstvo? Proč se jich lidé nemusí bát? 
Proč jsou šetrnější k životnímu prostředí než současné plodiny?
Jaké nejčastější mýty se ke genovým editacím vztahují, a jaká jsou fakta?
Za jak dlouho můžeme dohnat státy, které genové úpravy podporují?

 
Zveme Vás na diskusi Věda naživo na Veletrhu vědy: pátek 3. června od 15.00 

  • KDO:  diskutovat bude prof. Eva Zažímalová, biochemička a předsedkyně Akademie věd AV ČR, a doc. Aleš Pečinka, rostlinný genetik,
    • své názory přidá také prof. Jaroslav Doležel z Ústavu experimentální botaniky AV ČR, bioklimatolog prof. Zdeněk Žalud a prof. Dirk Inzé, molekulární biolog a koordinátor EU-SAGE
    •  
  • KDE: Veletrh vědy, PVA Letňany
  •  
  • JAK registrace: zde (počet míst je omezen), vstup zdarma

 

Tématem se Potravinářská komora ČR dlouhodobě věnuje, budeme rádi, když pozvánku na diskusi pošlete svým kolegům, přátelům a známým.

Se srdečným pozdravem

Markéta Růžičková

vedoucí Tiskového oddělení

Středisko společných činností AV ČR, v. v. i.
Divize vnějších vztahů | Tiskové oddělení
Národní 1009/3, 110 00 Praha 1, Česká republika

telefon: +420 221 403 574 | mobil: +420 777 970 812
email: ruzickovam@ssc.cas.cz | web: www.ssc.cas.cz

Zdroj: PK ČR


Foto: Shutterstock