Hovězí maso – nedílná součást našeho jídelníčku
Společnost pro výživu publikovala přehledovou práci o hovězím mase v časopise Výživa a potraviny.
Foto: Shutterstock
Článek „Hovězí maso – nedílná součást našeho jídelníčku“ publikovala Společnost pro výživu v časopise „Výživa a potraviny 4/2017“.
Abstrakt článku
Hovězí maso patří nepopiratelně mezi čtyři hlavní druhy masa, které se celosvětově nejvíce konzumují. Právem patří do naší gastronomie a pokrmy z něj patří mezi hlavní chody vybraných restaurací. Své nezpochybnitelné místo má i v masné výrobě, kde je bohužel díky ekonomickým souvislostem z velké části vytlačováno jinými surovinami. U hovězího, oproti jiným druhům masa, mají velký význam intravitální faktory a postmortální procesy. Je to surovina, která vyžaduje již při výběru značnou péči kuchaře nebo spotřebitele a zkušenosti, které je třeba potvrdit i při jeho úpravě. Zcela zásadní by měly být pro odběratele informace o chovu zvířat a původu masa. I přes vyšší cenu by si určitě měl český spotřebitel čas od času dopřát na talíři kvalitně připravené hovězí maso ze zvířat od našich chovatelů.
Autoři článku: Ing. Miroslav Jůzl, PhD., Ing. Martina Müllerová,
Mendelova univerzita v Brně
- Celý článek „Hovězí maso – nedílná součást našeho jídelníčku“ (PDF) Časopis Výživa a potraviny – 4/2017, s. 100 – 104
Zdroj: Společnost pro výživu