Bezpečnost potravin

Hodnocení výživové politiky z hlediska veřejného zdraví

Vydáno: 25. 10. 2024
Autor: Společnost pro výživu

Foto: Shutterstock

Společnost pro výživu publikovala článek „Hodnocení výživové politiky z hlediska veřejného zdraví“ v časopise Výživa a potraviny – 5/2024.

Abstrakt
Článek se zabývá nástrojem pro hodnocení výživové politiky „NOURISHING policy index“ a výsledky hodnocení ČR ve srovnání 30 evropských států. Jsou popsána základní východiska a vznik systému hodnocení NOURISHING Framework vytvořeného v rámci evropské iniciativy CO-CREATE a realizovaného ve spolupráci Světového fondu pro výzkum rakoviny (WCRF) a Norského státního zdravotního ústavu. Prvotním impulsem a cílem bylo řešení epidemie dětské obezity, avšak velmi rychle význam přesáhl obecně do prevence nepřenosných onemocnění a podpory veřejného zdraví. Je vysvětlen systém hodnocení, jednotlivé hodnocené položky a kritéria. Jsou popsány výsledky srovnání 30 evropských zemí. V přehledu jsou shrnuty podrobné výsledky ČR pro rok 2023. Hodnocení konstatuje velké nedostatky ve výživové politice a řadí ČR mezi čtyři nejhorší země.

Klíčová slova: výživová politika, index politiky NOURISHING, dětská obezita, prevence na populační úrovni

Autor článku: doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc., Ústav veřejného zdraví, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita, Brno

Zdroj: Společnost pro výživu