Hodnocení kvality slepičích konzumních vajec
Změny ke kterým dochází během stárnutí vajec a jejich dopad na kvalitu, nutriční hodnota a jakost vajec.
Obsah článku „Hodnocení kvality slepičích konzumních vajec“:
Nutriční hodnota vajec
Jakost vajec
Změny vajec během stárnutí
– Odpařování vody
– Výška vzduchové bubliny
– Měrná hmotnost
– Vyrovnávání osmotického tlaku
– Změny pH
– Řídnutí bílku
– Chemické změny
– Skořápka
Kvalita vajec a spotřebitel
Závěr:
Vejce jsou vysoce nutričně hodnotnou potravinou. V současné době je podle Food Standards Agency doporučována konzumace 1-2 vajec denně. Při tomto množství by se neměl nijak negativně projevit vliv vaječného cholesterolu. Aby byly využity všechny přednosti vajec a zároveň sníženo mikrobiální riziko, měla by se vejce skladovat v chladu (5-7 °C) a suchu, a to co nejdříve po snášce. Při nákupu by měl spotřebitel dbát, aby vejce nebyla špinavá a neměla poškozenou skořápku.
„Hodnocení kvality slepičích konzumních vajec“ Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Ústav chemie a analýzy potravin, VŠCHT, Praha
Výživa a potraviny, 67, 2012, 3, s. 62-64
Objednávka kopie článku
A-Z slovník: „Vejce„