Bezpečnost potravin

Hodnocení kvality slepičích konzumních vajec

Vydáno: 4. 6. 2012
Autor: berankova1

Změny ke kterým dochází během stárnutí vajec a jejich dopad na kvalitu, nutriční hodnota a jakost vajec.

Obsah článku „Hodnocení kvality slepičích konzumních vajec“:

Nutriční hodnota vajec
Jakost vajec
Změny vajec během stárnutí
   – Odpařování vody
   – Výška vzduchové bubliny
   – Měrná hmotnost
   – Vyrovnávání osmotického tlaku
   – Změny pH
   – Řídnutí bílku
   – Chemické změny
   – Skořápka
Kvalita vajec a spotřebitel

Závěr:
Vejce jsou vysoce nutričně hodnotnou potravinou. V současné době je podle Food Standards Agency doporučována konzumace 1-2 vajec denně. Při  tomto  množství by se neměl nijak negativně projevit vliv vaječného cholesterolu. Aby byly využity všechny přednosti vajec a zároveň sníženo mikrobiální riziko, měla by se vejce skladovat v chladu (5-7 °C) a suchu, a to co nejdříve po snášce. Při nákupu by měl spotřebitel dbát, aby vejce nebyla špinavá a neměla poškozenou skořápku.

„Hodnocení kvality slepičích konzumních vajec“  Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Ústav chemie a analýzy potravin, VŠCHT, Praha
Výživa a potraviny, 67, 2012, 3, s. 62-64
Objednávka kopie článku

A-Z slovník: „Vejce