Hlavní hygienik ČR: I letos pečlivě kontrolujeme kvalitu zmrzliny
Informace Ministerstva zdravotnictví ČR ze dne 14. 8. 2015.
Stejně jako v předcházejících letech provádějí hygienici také v letošní letní sezóně kontroly výroby a prodeje zmrzlin. Oproti loňsku ale došlo k výrazné změně charakteru kontrolovaných provozoven. V hledáčku hygieniků jsou zejména stánky nebo občerstvení, kde je buď prováděna výroba zmrzliny studenou cestou, nebo je sem dovážena zmrzlina hluboko zmražená. V kontrole přípravy a podávání zmrzliny hygienici dále pokračují také v rámci běžného dozoru nad provozovnami, kde je zmrzlina pouze součástí nabídky, nikoli nosnou položkou sortimentu.
„V červenci letošního roku bylo provedeno 420 kontrol výroby a prodeje zmrzlin ve více než 300 provozovnách. Mezi nejčastější závady patří opakované nedodržování provozní a osobní hygieny, neodpovídající značení zmrzlinových směsí i rozpracovaných polotovarů, neodpovídající podmínky pro skladování potravin nebo používání potravin s prošlou dobou minimální trvanlivosti. Z důvodu hrubého porušení hygienických zásad při výrobě a manipulaci s potravinami byl v 6 případech vydán zákaz činnosti,“ popisuje hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.
Za červenec bylo navrženo 70 sankcí ve výši přesahující Kč 150.000,-. Hygienici dále uložili 45 opatření, přičemž mezi nejčastější patří nařízení dezinfekce celého zmrzlinového stroje a pracovních ploch, likvidace polotovarů s prošlou dobou minimální trvanlivosti nebo nařízení povinného ověření mikrobiologické nezávadnosti zmrzliny.
Od začátku roku 2015 bylo na mikrobiologické vyšetření odesláno 320 vzorků zmrzlin, z čehož 87 hodnotili hygienici jako nevyhovující. 24 vzorků bylo posouzeno senzoricky a 18 putovalo na chemické vyšetření. Hygienici u řady z nich zjistili používání polotovaru, který obsahoval nepovolené barvivo pro kategorii zmrzlin, a tento polotovar byl okamžitě zlikvidován. V kontrolách budou v době zvýšeného prodeje zmrzlin, tedy nejméně do konce září, orgány ochrany veřejného zdraví nadále pokračovat. Zkontrolovat plánují ještě kolem 1000 provozoven.