Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 9. týden 2015

Vydáno: 2. 3. 2015
Autor: berankova1

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 9. týdnu 2015: 23. 2. – 1. 3. 2015 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

Potraviny

 

27/02/2015

Nizozemsko

 aflatoxiny (B1 = 190; celk. = 210 µg/kg) v pistáciích

Írán, přes Německo

26/02/2015

Itálie

 kadmium (0.22 mg/kg) v konzervovaném tuňákovi

Itálie

25/02/2015

Kypr

 aflatoxiny (B1 = 34.4; celk. = 4.01 µg/kg) v burských oříšcích

Čína, přes Řecko

25/02/2015

Švédsko

 histamin v chlazeném tuňákovi

Dánsko

25/02/2015

Itálie

 zakázaná látka nitrofuran (metabolit) furazolidonu (AOZ) (2.26 µg/kg) v mraženém králičím mase

Čína, přes Německo

24/02/2015

 Spojené království

 nedeklarované burské oříšky (41.3 mg/kg) v čokoládových (mléčná čokoláda) sušenkách

Spojené království

24/02/2015

Belgie

 Salmonella typhimurium (přítomnost /25g) v krůtích řízcích

Belgie, surovina z Nizozemska

24/02/2015

Belgie

 Salmonella spp. (přítomnost /25g) v kuřecích řízcích

Belgie, surovina z Nizozemska

 

 

Krmiva

 

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.