Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 9. týden 2014

Vydáno: 3. 3. 2014
Autor: berankova1

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 9. týdnu 2014: 24. 2. – 2. 3. 2014 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

Potraviny

 

27/02/2014

Francie

 rtuť (3.38 mg/kg) v mražených žralocích mako (Isurus oxyrhincus)

Španělsko

27/02/2014

Německo

 aflatoxiny (B1 = 110; celk. = 222 µg/kg) v sušených fících

Španělsko

26/02/2014

Dánsko

 Salmonella spp. (přítomnost/ 25g) v mražených solených kuřecích prsních řízcích

Thajsko

25/02/2014

Spojené království

 nedeklarovaná vejce (přítomnost) v kuřecích řízcích

Spojené království

25/02/2014

Francie

 nepovolené barvivo Sudan 1 (600 µg/kg) a Sudan 4 (200 µg/kg) v červených chilli papričkách

neznámý původ

25/02/2014

Řecko

 polycyklické aromatické uhlovodíky (15 µg/kg) v olivovém oleji „pomace“ (olej z olivových výlisků)

Řecko

24/02/2014

Německo

 úlomky skla v rýži

Nizozemsko

 

 

 

 

 

 

Krmiva

 

28/02/2014

Francie

 jedovaté suché krmivo pro psy (podezření, že krmivo bylo příčinou  těžkého průjmu s úbytkem váhy)

Španělsko

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

25/02/2014

Francie

 migrace hliníku (40.4 mg/kg) z keramických talířů

Portugalsko

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde