Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 8. týden 2019

Vydáno: 1. 3. 2019
Autor: koubova

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 8. týdnu 2019: 18. 2. – 24. 2. 2019 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

    Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

22/02/2019

Německo

 úlomky kovu v kukuřičných vaflích s mořskou solí

Česká republika

22/02/2019

Španělsko

 korýši nedeklarovaní v doplňku stravy

Španělsko

22/02/2019

Francie

 příliš vysoký příjem kofeinu (až 900 mg/den) z doplňku stravy

Nizozemsko

22/02/2019

Německo

 Salmonella (přítomnost /25g) v sezamové pastě
 

Libanon, přes
  Nizozemsko

22/02/2019

Portugalsko

 příliš vysoký obsah nedeklarovaného siřičitanu (105 mg/kg – ppm) ve strouhaném kokosu

Srí Lanka, přes
  Španělsko

22/02/2019

Německo

 arašídy (>100000 mg/kg – ppm) nedeklarované v baklavě

Německo

22/02/2019

Francie

 norovirus (GI a GII /2g) v živých ústřicích

Francie

22/02/2019

Itálie

 alimentární nákaza způsobená pravděpodobně noroviry (GII /2g) v živých ústřicích (Crassostrea gigas)

Francie

22/02/2019

Belgie

 Salmonella (přítomnost /25g) v sýru

Belgie

22/02/2019

Německo

 aflatoxiny (B1 = 7.8; celk. = 5.7 µg/kg –
ppb) a nedostatečné označení (chybějící nebo nečitelná informace o šarži) drcených melounových jader (egusi)

Nizozemsko

22/02/2019

Belgie

 ochratoxin A (14.1 µg/kg – ppb) v hnědé rýži, bio

Belgie, surovina z
  Itálie

21/02/2019

Polsko

 Salmonella enterica ser. Typhimurium (přítomnost /25g) v chlazeném krůtím mase

Polsko

21/02/2019

Spojené království

 mléčná složka nedeklarovaná v čokopiškotech

Německo

20/02/2019

Chorvatsko

 Listeria monocytogenes (až 200 KTJ/g) a Salmonella (přítomnost /25g) v mraženém hovězím a krůtím mase na kebab

Polsko, přes
  Slovinsko

20/02/2019

Belgie

 aflatoxiny (B1 = 19.4; celk. = 23 / B1 =
56.5; celk. = 66.6 µg/kg – ppb) v arašídech

Paraguay

19/02/2019

Spojené království

 arašídy nedeklarované v karamelových a arašídových tyčinkách nesprávně balených jako čokoládové a karamelové tyčinky

Německo

19/02/2019

Francie

 přítomnost laktózy ve veganské proteinové směsi pro sportovce

Belgie

19/02/2019

Německo

 aflatoxiny (B1 = 16.2; celk. = 17.1 µg/kg – ppb) v sušených fících

Španělsko, baleno
  v Nizozemsku

18/02/2019

Spojené království

 mléčná složka nedeklarovaná v česnekovém chlebu krájeném

Spojené království

18/02/2019

Spojené království

 alimentární nákaza způsobená pravděpodobně příliš nízkou aciditou (v důsledku absence octa) avokádové majonézy

Spojené království

18/02/2019

Francie

 Salmonella enterica ser. Typhimurium, monofázická varianta (1 ,4, [5], 12:i:-) (přítomnost /25g) v mraženém mletém krůtím mase

Španělsko

18/02/2019

Polsko

 Listeria monocytogenes (přítomnost /25g) v chlazených uzeninách

Polsko

 

 

                  Krmiva

 

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.