Hlášení v systému RASFF: 8. týden 2019
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 8. týdnu 2019: 18. 2. – 24. 2. 2019 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum |
Ohlásila země |
Důvod ohlášení |
Země původu výrobku |
|
|
Potraviny |
|
22/02/2019 |
Německo |
úlomky kovu v kukuřičných vaflích s mořskou solí |
Česká republika |
22/02/2019 |
Španělsko |
korýši nedeklarovaní v doplňku stravy |
Španělsko |
22/02/2019 |
Francie |
příliš vysoký příjem kofeinu (až 900 mg/den) z doplňku stravy |
Nizozemsko |
22/02/2019 |
Německo |
Salmonella (přítomnost /25g) v sezamové pastě |
Libanon, přes |
22/02/2019 |
Portugalsko |
příliš vysoký obsah nedeklarovaného siřičitanu (105 mg/kg – ppm) ve strouhaném kokosu |
Srí Lanka, přes |
22/02/2019 |
Německo |
arašídy (>100000 mg/kg – ppm) nedeklarované v baklavě |
Německo |
22/02/2019 |
Francie |
norovirus (GI a GII /2g) v živých ústřicích |
Francie |
22/02/2019 |
Itálie |
alimentární nákaza způsobená pravděpodobně noroviry (GII /2g) v živých ústřicích (Crassostrea gigas) |
Francie |
22/02/2019 |
Belgie |
Salmonella (přítomnost /25g) v sýru |
Belgie |
22/02/2019 |
Německo |
aflatoxiny (B1 = 7.8; celk. = 5.7 µg/kg – |
Nizozemsko |
22/02/2019 |
Belgie |
ochratoxin A (14.1 µg/kg – ppb) v hnědé rýži, bio |
Belgie, surovina z |
21/02/2019 |
Polsko |
Salmonella enterica ser. Typhimurium (přítomnost /25g) v chlazeném krůtím mase |
Polsko |
21/02/2019 |
Spojené království |
mléčná složka nedeklarovaná v čokopiškotech |
Německo |
20/02/2019 |
Chorvatsko |
Listeria monocytogenes (až 200 KTJ/g) a Salmonella (přítomnost /25g) v mraženém hovězím a krůtím mase na kebab |
Polsko, přes |
20/02/2019 |
Belgie |
aflatoxiny (B1 = 19.4; celk. = 23 / B1 = |
Paraguay |
19/02/2019 |
Spojené království |
arašídy nedeklarované v karamelových a arašídových tyčinkách nesprávně balených jako čokoládové a karamelové tyčinky |
Německo |
19/02/2019 |
Francie |
přítomnost laktózy ve veganské proteinové směsi pro sportovce |
Belgie |
19/02/2019 |
Německo |
aflatoxiny (B1 = 16.2; celk. = 17.1 µg/kg – ppb) v sušených fících |
Španělsko, baleno |
18/02/2019 |
Spojené království |
mléčná složka nedeklarovaná v česnekovém chlebu krájeném |
Spojené království |
18/02/2019 |
Spojené království |
alimentární nákaza způsobená pravděpodobně příliš nízkou aciditou (v důsledku absence octa) avokádové majonézy |
Spojené království |
18/02/2019 |
Francie |
Salmonella enterica ser. Typhimurium, monofázická varianta (1 ,4, [5], 12:i:-) (přítomnost /25g) v mraženém mletém krůtím mase |
Španělsko |
18/02/2019 |
Polsko |
Listeria monocytogenes (přítomnost /25g) v chlazených uzeninách |
Polsko |
|
|
Krmiva |
|
|
|
|
|
|
|
Materiály přicházející do styku s potravinami |
|
|
|
|
|
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.