Hlášení v systému RASFF: 7. týden 2014
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 7. týdnu 2014: 10. 2. – 16. 2. 2014 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum |
Ohlásila země |
Důvod ohlášení |
Země původu výrobku |
|
|
Potraviny |
|
14/02/2014 |
Francie |
Listeria monocytogenes (> 15000 CFU/g) v čerstvém sýru namáčeném při zrání v brandy z hroznových výlisků (grape marc) |
Francie |
14/02/2014 |
Francie |
zakázaná látka 17-alfa-boldenon (ve vzorku moči) u býka |
Španělsko, porážka ve Francii |
14/02/2014 |
Itálie |
rtuť (4.01 mg/kg) v mražených filetech žraloka mako (Isurus oxyrinchus) |
Španělsko |
13/02/2014 |
Belgie |
Escherichia coli produkující shigatoxin (přítomnost/ 25g) v chlazeném sýru |
Francie |
13/02/2014 |
Česká republika |
nepovolená látka 1,3 dimethylamylamin (DMAA) (2591 mg/kg) v potravním doplňku |
USA, zpracováno ve Spojeném království |
13/02/2014 |
Maďarsko |
benzo(a)pyren (4.4 µg/kg) a těžké polycyklické aromatické uhlovodíky (suma benzo(a)pyren, benz(a)antracen, benzo(b)fluoranten, chrysen: 31.3 µg/kg) v uzených šprotech |
Lotyšsko |
13/02/2014 |
Maďarsko |
benzo(a)pyren (6.8 µg/kg) a těžké polycyklické aromatické uhlovodíky (suma benzo(a)pyren, benz(a)antracen, benzo(b)fluoranten, chrysen: 37.7 µg/kg) v uzených šprotech |
Estonsko |
12/02/2014 |
Itálie |
peroxid vodíku (přítomnost ve 2 z 5 vzorků) ve vanilkovém čokoládovém pudinku |
Německo |
12/02/2014 |
Belgie |
Escherichia coli produkující shigatoxin (přítomnost/ 25g) v chlazené hovězí pleci |
Belgie |
11/02/2014 |
Finsko |
aflatoxiny (B1 = 36; celk. = 39 µg/kg) v paprice mleté (koření) |
Turecko, přes Švédsko |
11/02/2014 |
Švédsko |
Salmonella spp. (přítomnost/ 25g) v cibuli mleté (koření) |
neznámý původ, přes Nizozemsko |
11/02/2014 |
Francie |
dioxiny (2.582 pg WHO TEQ/ g), dioxinům podobné polychlorované bifenyly (PCDD/F + PCB-DL: 21.551 pg WHO TEQ/ g) a polychlorované bifenyly nepodobné dioxinům (721.024 µg/kg) v mraženém uzeném úhořovi (Anguilla Anguilla) |
Nizozemsko |
10/02/2014 |
Německo |
vysoký obsah hliníku (833 mg/kg) ve směsi mouk |
Thajsko, přes Nizozemsko |
10/02/2014 |
Nizozemsko |
etefon (1.38 mg/kg) ve stolních hroznech |
Peru |
10/02/2014 |
Francie |
Salmonella enteritidis (přítomnost/ 25g) v mraženém syrovém kuřecím mase |
Polsko |
|
|
|
|
|
|
Krmiva |
|
10/02/2014 |
Dánsko |
aflatoxiny (B1 = 4.8 / B1 = 28.4 / B1 = 55.9 µg/kg) v organických semenech sóji |
Kazachstán |
|
|
|
|
|
|
Materiály přicházející do styku s potravinami |
|
|
|
|
|
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.