Hlášení v systému RASFF: 6. týden 2015
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 6. týdnu 2015: 2. 2. – 8. 2. 2015 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum |
Ohlásila země |
Důvod ohlášení |
Země původu výrobku |
|
|
Potraviny |
|
06/02/2015 |
Francie |
Listeria monocytogenes (1500 CFU/g) ve vařené (cooked) šunce |
Francie |
06/02/2015 |
Belgie |
hladina reziduí salinomycinu vyšší než MRL (18.4 µg/kg) v mraženém kuřeti |
Francie |
06/02/2015 |
Itálie |
rtuť (1.6 mg/kg) v hřbetech mečouna |
Portugalsko |
06/02/2015 |
Francie |
Salmonella enteritidis v mraženém mletém mase |
Polsko |
05/02/2015 |
Spojené království |
nedeklarované siřičitany (740 mg/kg) v sušených meruňkách |
Polsko |
04/02/2015 |
Nizozemsko |
nebezpečí zadušení způsobené konzumací (velké kusy těstovin) organického pokrmu pro malé děti |
Německo |
04/02/2015 |
Německo |
Escherichia coli produkující shigatoxin (přítomnost/25g) v jemném sýru ze syrového kravského mléka |
Francie |
03/02/2015 |
Německo |
úlomky skla v ančovičkách ve slunečnicovém oleji (v zavařovací sklenici) |
Itálie |
03/02/2015 |
Francie |
Escherichia coli produkující shigatoxin (O 157:H7 eae+, stx+ /25g) v mražené masné surovině na výrobu mletého masa |
Španělsko |
02/02/2015 |
Belgie |
Listeria monocytogenes (přítomnost/25g) v nakrájených hovězích jazycích |
Belgie, surovina z Nizozemska |
|
|
Krmiva |
|
|
|
|
|
|
|
Materiály přicházející do styku s potravinami |
|
|
|
|
|
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.