Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 6. týden 2015

Vydáno: 9. 2. 2015
Autor: berankova1

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 6. týdnu 2015: 2. 2. – 8. 2. 2015 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

Potraviny

 

06/02/2015

Francie

 Listeria monocytogenes (1500 CFU/g) ve vařené (cooked) šunce

Francie

06/02/2015

Belgie

 hladina reziduí salinomycinu vyšší než MRL (18.4 µg/kg) v mraženém kuřeti

Francie

06/02/2015

Itálie

 rtuť (1.6 mg/kg) v hřbetech mečouna

Portugalsko

06/02/2015

Francie

 Salmonella enteritidis v mraženém mletém mase

Polsko

05/02/2015

Spojené království

 nedeklarované siřičitany (740 mg/kg) v sušených meruňkách

Polsko

04/02/2015

Nizozemsko

 nebezpečí zadušení způsobené konzumací (velké kusy těstovin) organického pokrmu pro malé děti

Německo

04/02/2015

Německo

 Escherichia coli produkující shigatoxin (přítomnost/25g) v jemném sýru ze syrového kravského mléka

Francie

03/02/2015

Německo

 úlomky skla v ančovičkách ve slunečnicovém oleji (v zavařovací sklenici)

Itálie

03/02/2015

Francie

 Escherichia coli produkující shigatoxin (O 157:H7 eae+, stx+ /25g) v mražené masné surovině na výrobu mletého masa

Španělsko

02/02/2015

Belgie

 Listeria monocytogenes (přítomnost/25g) v nakrájených hovězích jazycích

Belgie, surovina z Nizozemska

 

 

Krmiva

 

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde