Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 5. týden 2021

Vydáno: 16. 2. 2021
Autor: koubova

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 5. týdnu 2021: 1. 2. – 7. 2. 2021 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

       Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                            Potraviny

 

05/02/2021

Itálie

 Listeria monocytogenes (< 10 KTJ/g) v mraženém uzeném ořezu z lososa

Polsko

05/02/2021

Itálie

 nepovolená látka ethylenoxid (0.55 mg/kg – ppm) v sezamových tyčinkách

Itálie

05/02/2021

Nizozemsko

 aflatoxiny (B1 = 22.6; celk. = 22.6 µg/kg – ppb) v pohance loupané, bio

Čína

05/02/2021

Německo

 Listeria monocytogenes (200 KTJ/g) v mražených tepelně upravených masových kuličkách

Německo

05/02/2021

Rumunsko

 histamin (až 571.19 mg/kg – ppm) v mražených sardinkách

Maroko, přes Španělsko

05/02/2021

Švýcarsko

 kadmium (3 mg/kg – ppm) v mražené sépii celé (Sepia aculeata)

Nizozemsko

05/02/2021

Německo

 glycidylestery (1763 µg/kg – ppb) ve vícezrnném snacku

Filipíny, přes Nizozemsko

05/02/2021

Španělsko

 zakázaná složka Ephedra v doplňku stravy

Rumunsko

04/02/2021

Nizozemsko

 nepovolená látka ethylenoxid (9.8 mg/kg – ppm) v sezamových semínkách, bio

Indie

04/02/2021

Německo

 polycyklické aromatické uhlovodíky (156.3 µg/kg – ppb) v pepři černém mletém, bio

Srí Lanka, přes Německo

04/02/2021

Nizozemsko

 sezamová semínka potenciálně kontaminovaná ethylenoxidem, použitá v müsli

sezamová semínka z Německa, müsli z Nizozemska

04/02/2021

Belgie

 nepovolená látka ethylenoxid (0.082 mg/kg – ppm) v sezamových semínkách

Indie

02/02/2021

Francie

 Listeria monocytogenes (detekována /25g) a vysoký obsah Escherichia coli (>1500000 /g) v sýrech ze syrového mléka

Francie

02/02/2021

Litva

 nepovolená látka ethylenoxid v sendvičovém chlebu tmavém

Finsko, vyrobeno v Dánsku

02/02/2021

Polsko

 Salmonella enterica ser. Typhimurium (ve 2 z 5 vzorků /25g) v chlazeném a mraženém krůtím mase a drobech

Polsko

02/02/2021

Nizozemsko

 pšeničné nudle kontaminované myším trusem

Vietnam

02/02/2021

Německo

 Salmonella (přítomnost /25g) v telecím mase použitém v mraženém telecím kebabu

telecí maso z Belgie, kebab z Německa

02/02/2021

Nizozemsko

 úlomky skla v rozinkách

JAR

02/02/2021

Belgie

 nepovolené barvivo Orange II (>0.5 mg/kg – ppm) v chilli papričkách v prášku

Togo

02/02/2021

Nizozemsko

 korýši nedeklarovaní v chlazeném krevetovém salátu chybně označeném jako šunkový salát

Nizozemsko

01/02/2021

Finsko

 nepovolená látka chlorpyrifos (0.037 mg/kg – ppm) v mražených grilovaných a krájených paprikách

Španělsko, baleno v Portugalsku

01/02/2021

Nizozemsko

 kousky skla (2mm) v koncentrátu jablečného džusu, bio

Nizozemsko

01/02/2021

Rumunsko

 úlomky skla v konzervované krájené červené řepě  

Maďarsko

01/02/2021

Finsko

 nedostatečné tepelné opracování grilovaného kuřecího kebabu

Švédsko

01/02/2021

Dánsko

 příliš vysoký obsah siřičitanu (830 mg/kg – ppm) nedeklarovaný v sušených houbách

Thajsko, přes Švédsko

01/02/2021

Irsko

 2,4-dinitrofenol (DNP) nabízený k prodeji na internetu 

 

 

 

                      Krmiva

 

03/02/2021

Belgie

 příliš vysoký obsah semen ambrózie (Ambrosia spp.) (329 mg/kg – ppm) v pohance

Polsko

02/02/2021

Itálie

 Salmonella enterica ser. Infantis (přítomnost /25g) ve žvýkacích pamlscích pro psy

Polsko, přes Německo

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.