Hlášení v systému RASFF: 5. týden 2014
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 5. týdnu 2014: 27. 1. – 2. 2. 2014 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum |
Ohlásila země |
Důvod ohlášení |
Země původu výrobku |
|
|
Potraviny |
|
31/01/2014 |
Itálie |
cizí těleso (20c mince) v čokoládě s pomerančovou příchutí s mandlemi |
Švýcarsko |
31/01/2014 |
Belgie |
Salmonella enteritidis v kuřeti |
Belgie |
31/01/2014 |
Finsko |
olovo (9.9 mg/kg) a Salmonella enteritidis v sušených kopřivách |
Německo |
29/01/2014 |
Francie |
Listeria monocytogenes (< 10 CFU/g) v uzeném lososovi |
Francie |
29/01/2014 |
Portugalsko |
aflatoxiny (B1 = 54.9; celk. = 169.4 µg/kg) v sušených fících |
Španělsko |
29/01/2014 |
Polsko |
ochratoxin A (198.7 µg/kg) v mletém černém pepři |
Polsko, surovina z Vietnamu |
28/01/2014 |
Francie |
Listeria monocytogenes (190 CFU/g) ve filetech z uzeného pstruha |
Dánsko, přes Belgii |
28/01/2014 |
Německo |
vysoký obsah jódu (10.1 mg/kg) v konzervovaných mořských řasách v pikantní (ostré) marinádě |
Bělorusko, přes Lotyšsko |
28/01/2014 |
Itálie |
rtuť (1.48 mg/kg) ve zmrazeném žralokovi mako (Isurus oxyrinchus) |
Španělsko |
27/01/2014 |
Švýcarsko |
Listeria monocytogenes (4100 CFU/g) v sýru gorgonzola |
Itálie |
27/01/2014 |
Spojené království |
nepovolená látka clopidol (10 µg/kg) v mrazených kuřecích prsních filetech |
Brazílie, přes Nizozemsko |
27/01/2014 |
Švédsko |
Salmonella spp. (přítomnost/ 25g) v mletém hovězím mase |
Irsko |
27/01/2014 |
Finsko |
aflatoxiny (B1 = 19; celk. = 21 µg/kg) v blanšírovaných mandlích |
Austrálie, přes Nizozemsko |
|
|
|
|
|
|
Krmiva |
|
31/01/2014 |
Slovinsko |
aflatoxiny (B1 = 0.084 mg/kg) v kukuřici |
Chorvatsko |
31/01/2014 |
Lotyšsko |
dioxiny (24.1 ng/kg) v rybím oleji |
Litva |
|
|
Materiály přicházející do styku s potravinami |
|
|
|
|
|
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.