Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 5. týden 2014

Vydáno: 4. 2. 2014
Autor: berankova1

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 5. týdnu 2014: 27. 1. – 2. 2. 2014 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

Potraviny

 

31/01/2014

Itálie

 cizí těleso (20c mince) v čokoládě s pomerančovou příchutí s mandlemi

Švýcarsko

31/01/2014

Belgie

 Salmonella enteritidis v kuřeti

Belgie

31/01/2014

Finsko

 olovo (9.9 mg/kg) a Salmonella enteritidis v sušených kopřivách

Německo

29/01/2014

Francie

 Listeria monocytogenes (< 10 CFU/g) v uzeném lososovi

Francie

29/01/2014

Portugalsko

 aflatoxiny (B1 = 54.9; celk. = 169.4 µg/kg) v sušených fících

Španělsko

29/01/2014

Polsko

 ochratoxin A (198.7 µg/kg) v mletém černém pepři

Polsko, surovina z Vietnamu

28/01/2014

Francie

 Listeria monocytogenes (190 CFU/g) ve filetech z uzeného pstruha

Dánsko, přes Belgii

28/01/2014

Německo

 vysoký obsah jódu (10.1 mg/kg) v konzervovaných mořských řasách v pikantní (ostré) marinádě

Bělorusko, přes Lotyšsko

28/01/2014

Itálie

 rtuť (1.48 mg/kg) ve zmrazeném žralokovi mako (Isurus oxyrinchus)

Španělsko

27/01/2014

Švýcarsko

 Listeria monocytogenes (4100 CFU/g) v sýru gorgonzola

Itálie

27/01/2014

Spojené království

 nepovolená látka clopidol (10 µg/kg) v mrazených kuřecích prsních filetech

Brazílie, přes Nizozemsko

27/01/2014

Švédsko

 Salmonella spp. (přítomnost/ 25g) v mletém hovězím mase

Irsko

27/01/2014

Finsko

 aflatoxiny (B1 = 19; celk. = 21 µg/kg) v blanšírovaných mandlích

Austrálie, přes Nizozemsko

 

 

 

 

 

 

Krmiva

 

31/01/2014

Slovinsko

 aflatoxiny (B1 = 0.084 mg/kg) v kukuřici

Chorvatsko

31/01/2014

Lotyšsko

 dioxiny (24.1 ng/kg) v rybím oleji

Litva

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.