Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 41. týden 2019

Vydáno: 21. 10. 2019
Autor: koubova

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 41. týdnu 2019: 7. 10. – 13. 10. 2019 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

    Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

12/10/2019

 

Spojené království

 nedostatečné označení (alergeny nedeklarované v angličtině) v preclíkové zmrzlině  

Německo

11/10/2019

Nizozemsko

 nedostatečné označení (nekompletní informace o alergenech) většího množství hotových jídel

Nizozemsko

11/10/2019

Belgie

 enteropatogenní Escherichia coli (O157 stx1+, stx2-, eae+) v jatečně upraveném těle jehněte

Belgie

11/10/2019

Švýcarsko

 Listeria monocytogenes (320 KTJ/g) v gorgonzola mascarpone

Itálie

11/10/2019

Německo

 Aeromonas hydrophila a Aeromonas caviae v chlazeném mléce

Německo

11/10/2019

Slovinsko

 Salmonella enterica ser. Typhimurium (přítomnost /25g) v mražené celé huse s drůbky

Maďarsko

10/10/2019

Německo

 polycyklické aromatické uhlovodíky (96.8 µg/kg – ppb) v bobkovém listu

Indie

10/10/2019

Norsko

 Listeria monocytogenes (přítomnost /25g) v hřbetních částech lososa

Norsko

10/10/2019

Belgie

 anorganický arsen (0.34 mg/kg – ppm) v rýži kulatozrnné hnědé, bio

Itálie

09/10/2019

Španělsko

 otrava z jídla způsobená pravděpodobně norovirem GII v mražených škeblích (Donax trunculus)

Turecko

08/10/2019

Rakousko

 glycidylestery (2983 µg/kg – ppb) v rostlinném ghee

Turecko, přes
  Francii

07/10/2019

Nizozemsko

 alimentární nákaza způsobená Listeria monocytogenes ve studeném mase (charcuterie), krájeném a baleném

Nizozemsko

07/10/2019

Itálie

 mléčná složka nedeklarovaná v salámu

Itálie

07/10/2019

Německo

 nepovolená látka tetrahydrokanabinol (THC) (18.6 mg/kg – ppm) a nepovolená složka nového typu kanabidiol (CBD) v CBD oleji

Německo

07/10/2019

Nizozemsko

 úlomky kovu v křupavé smažené cibuli

Nizozemsko

07/10/2019

Švédsko

 lepek nedeklarovaný v chlazených burgerech

Dánsko

07/10/2019

Itálie

 histamin (399 mg/kg – ppm) v chlazeném rozmrazeném uzeném tuňáku žlutoploutvém (Thunnus albacares)

Španělsko

 

 

                  Krmiva

 

11/10/2019

Slovinsko

 Salmonella enterica ser. Agona (přítomnost /25g) a Salmonella enterica ser. Derby (přítomnost /25g) v mraženém syrovém krmivu pro domácí mazlíčky

Nizozemsko

10/10/2019

Rakousko

 Salmonella enterica ser. Infantis (přítomnost /25g) a příliš vysoký počet Enterobacteriaceae (1100 KTJ/g) ve žvýkačkách pro psy

Německo

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.