Hlášení v systému RASFF: 41. týden 2014
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 41. týdnu 2014: 6. 10. – 12. 10. 2014 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum |
Ohlásila země |
Důvod ohlášení |
Země původu výrobku |
|
|
Potraviny |
|
10/10/2014 |
Malta |
histamin (0.4 – 204 mg/ 100g) v konzervovaných ančovičkách v olivovém oleji |
Španělsko, přes Nizozemsko |
10/10/2014 |
Itálie |
příliš veliké množství Escherichia coli (16000 MPN/ 100g) v živých škeblích |
Itálie |
10/10/2014 |
Nizozemsko |
možná přítomnost Bacillus anthracis v hovězím mase |
Polsko, surovina ze Slovenska |
10/10/2014 |
Francie |
Listeria monocytogenes (<10 CFU/ g) v paštice s vínem ryzling |
Francie |
09/10/2014 |
Polsko |
hladina reziduí vyšší než MRL u oxytetracyklinu (334; 1970; 296 µg/kg) v čerstvém a mraženém hovězím mase |
Polsko |
09/10/2014 |
Dánsko |
Campylobacter (přítomnost/ 25g) ve směsi listových „baby“ salátů |
Dánsko |
09/10/2014 |
Itálie |
rtuť (1.4 mg/kg) v mražených filetech z mečouna |
Španělsko |
09/10/2014 |
Francie |
Salmonella enteritidis (přítomnost/ 25g) v chlazeném „kuřeti na žluto“ |
Francie |
09/10/2014 |
Francie |
Listeria monocytogenes (110 CFU/g) v tepelně zpracované šunce a mortadelle |
Itálie |
08/10/2014 |
Dánsko |
Salmonella spp. (přítomnost/ 25g) v sýru z čerstvého mléka |
Francie |
08/10/2014 |
Dánsko |
Listeria monocytogenes v organickém (bio) jemném bílém sýru |
Dánsko |
08/10/2014 |
Španělsko |
rtuť (1.5 mg/kg) v mraženém mečounovi (Xiphias gladius) |
Španělsko |
07/10/2014 |
Belgie |
Listeria monocytogenes (přítomnost/ 25g) v jemném sýru z čerstvého mléka |
Belgie |
07/10/2014 |
Nizozemsko |
Salmonella spp. (přítomnost/ 25g) v mletém kuřecím mase |
Nizozemsko |
06/10/204 |
Maďarsko |
neobvyklý zápach a nedeklarované siřičitany (37.4 mg/kg) v sušeném kokosu |
Malajsie, přes Rumunsko |
|
|
|
|
|
|
Krmiva |
|
09/10/2014 |
Nizozemsko |
aflatoxiny (B1 = 25 mg/kg) v kukuřici |
Srbsko |
07/10/2014 |
Rakousko |
Salmonella Derby (přítomnost/ 25g), Salmonella London (přítomnost/ 25g) a Salmonella typhimurium DT 104 (přítomnost/ 25g) a příliš vysoké množství Enterobacteriaceae (880000 CFU/ 100g) ve žvýkačkách pro psy |
Česká republika |
06/10/2014 |
Rakousko |
Salmonella Derby (přítomnost/ 25g) a vysoké množství Enterobacteriaceae (7000000 CFU/ g) ve žvýkačkách pro psy |
Česká republika |
|
|
Materiály přicházející do styku s potravinami |
|
|
|
|
|
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.