Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 41. týden 2014

Vydáno: 14. 10. 2014
Autor: berankova1

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 41. týdnu 2014: 6. 10. – 12. 10. 2014 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

Potraviny

 

  10/10/2014

Malta

 histamin (0.4 – 204 mg/ 100g) v konzervovaných ančovičkách v olivovém oleji

Španělsko, přes Nizozemsko

10/10/2014

Itálie

 příliš veliké množství Escherichia coli (16000 MPN/ 100g) v živých škeblích

Itálie

10/10/2014

Nizozemsko

 možná přítomnost Bacillus anthracis v hovězím mase

Polsko, surovina ze Slovenska

10/10/2014

Francie

 Listeria monocytogenes (<10 CFU/ g) v paštice s vínem ryzling

Francie

09/10/2014

Polsko

 hladina reziduí vyšší než MRL u oxytetracyklinu (334; 1970; 296 µg/kg) v čerstvém a mraženém hovězím mase

Polsko

09/10/2014

Dánsko

 Campylobacter (přítomnost/ 25g) ve směsi listových „baby“ salátů

Dánsko

09/10/2014

Itálie

 rtuť (1.4 mg/kg) v mražených filetech z mečouna

Španělsko

09/10/2014

Francie

 Salmonella enteritidis (přítomnost/ 25g) v chlazeném „kuřeti na žluto“

Francie

09/10/2014

Francie

 Listeria monocytogenes (110 CFU/g) v tepelně zpracované šunce a mortadelle

Itálie

08/10/2014

Dánsko

 Salmonella spp. (přítomnost/ 25g) v sýru z čerstvého mléka

Francie

08/10/2014

Dánsko

 Listeria monocytogenes v organickém (bio) jemném bílém sýru

Dánsko

08/10/2014

Španělsko

 rtuť (1.5 mg/kg) v mraženém mečounovi (Xiphias gladius)

Španělsko

07/10/2014

Belgie

 Listeria monocytogenes (přítomnost/ 25g) v jemném sýru z čerstvého mléka

Belgie

07/10/2014

Nizozemsko

 Salmonella spp. (přítomnost/ 25g) v mletém kuřecím mase

Nizozemsko

06/10/204

Maďarsko

 neobvyklý zápach a nedeklarované siřičitany (37.4 mg/kg) v sušeném kokosu

Malajsie, přes Rumunsko

 

 

 

 

 

 

Krmiva

 

09/10/2014

Nizozemsko

 aflatoxiny (B1 = 25 mg/kg) v kukuřici

Srbsko

07/10/2014

Rakousko

 Salmonella Derby (přítomnost/ 25g), Salmonella London (přítomnost/ 25g) a Salmonella typhimurium DT 104 (přítomnost/ 25g) a příliš vysoké množství Enterobacteriaceae (880000 CFU/ 100g) ve žvýkačkách pro psy

Česká republika

06/10/2014

Rakousko

 Salmonella Derby (přítomnost/ 25g) a vysoké množství Enterobacteriaceae (7000000 CFU/ g) ve žvýkačkách pro psy

Česká republika

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.