Hlášení v systému RASFF: 40. týden 2019
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 40. týdnu 2019: 30. 9. – 6. 10. 2019 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum |
Ohlásila země |
Důvod ohlášení |
Země původu výrobku |
|
|
Potraviny |
|
04/10/2019
|
Itálie |
průjmové toxiny (Diarrhoeic Shellfish Poisoning, DSP) – kyselina okadová (až >320 µg/kg – ppb) v živých slávkách (Mytilus galloprovincialis) |
Itálie |
04/10/2019 |
Nizozemsko |
siřičitan nedeklarovaný v lékořicových bonbonech bez cukru nesprávně označených jako oválky bez cukru |
Belgie |
04/10/2019 |
Portugalsko |
olovo (12 mg/kg – ppm) v doplňku stravy |
Španělsko |
04/10/2019 |
Itálie |
vysoký počet Escherichia coli (až 3500 MPN/100g) v živých škeblích (Venus gallina) |
Itálie |
04/10/2019 |
Itálie |
průjmové toxiny (Diarrhoeic Shellfish Poisoning, DSP) – kyselina okadová (>320 µg/kg – ppb) v živých slávkách (Mytilus galloprovincialis) |
Itálie |
03/10/2019 |
Německo |
alimentární nákaza způsobená pravděpodobně Listeria monocytogenes v chlazených uzeninách |
Německo |
03/10/2019 |
Německo |
shiga toxin produkující Escherichia coli a Listeria monocytogenes v sýru bethmale ze syrového kravského mléka |
Francie |
03/10/2019 |
Francie |
Salmonella (přítomnost /25g) v mražených kuřecích křídlech pálivých |
Nizozemsko |
02/10/2019 |
Německo |
riziko fyzického poranění v důsledku odtržení uzávěrů z přetlakovaných lahví se sycenou minerální vodou s příchutí |
Německo |
02/10/2019 |
Švédsko |
siřičitan (910 mg/kg – ppm) nedeklarovaný v sušených meruňkách |
Afghánistán, přes |
02/10/2019 |
Německo |
Salmonella (přítomnost /25g) v mandlovém proteinu, bio |
Španělsko |
02/10/2019 |
Francie |
Salmonella enterica ser. Typhimurium, monofázická varianta (1 ,4, [5], 12:i:-) (přítomnost/25g) v chlazeném krůtím mase a drůbcích |
Francie |
01/10/2019 |
Belgie |
zakázaná látka heptachlor (0.023 mg/kg – ppm) v cuketách |
Belgie |
01/10/2019 |
Francie |
olovo (0.082 mg/kg – ppm) v mraženém marakujovém pyré |
Francie |
01/10/2019 |
Belgie |
Salmonella (přítomnost /25g) ve výrobcích z mletého masa |
Belgie |
30/09/2019 |
Nizozemsko |
Salmonella (přítomnost /25g) v mraženém doner kebabu |
Nizozemsko |
30/09/2019 |
Německo |
riziko zadušení v důsledku konzumace žvýkaček |
Čína, přes |
30/09/2019 |
Itálie |
kadmium (0.77 mg/kg – ppm) v živém humru americkém (Homarus americanus) |
USA |
30/09/2019 |
Francie |
příliš vysoký počet Escherichia coli (930 MPN/100g) v živých slávkách |
Francie |
30/09/2019 |
Belgie |
sója a celer nedeklarované v lasagních |
Belgie |
|
|
Krmiva |
|
|
|
|
|
|
|
Materiály přicházející do styku s potravinami |
|
|
|
|
|
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.