Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 40. týden 2019

Vydáno: 15. 10. 2019
Autor: koubova

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 40. týdnu 2019: 30. 9. – 6. 10. 2019 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

    Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

04/10/2019

 

Itálie

 průjmové toxiny (Diarrhoeic Shellfish Poisoning, DSP) – kyselina okadová (až >320 µg/kg – ppb) v živých slávkách (Mytilus galloprovincialis)  

Itálie

04/10/2019

Nizozemsko

 siřičitan nedeklarovaný v lékořicových bonbonech bez cukru nesprávně označených jako oválky bez cukru

Belgie

04/10/2019

Portugalsko

 olovo (12 mg/kg – ppm) v doplňku stravy

Španělsko

04/10/2019

Itálie

 vysoký počet Escherichia coli (až 3500 MPN/100g) v živých škeblích (Venus gallina)

Itálie

04/10/2019

Itálie

 průjmové toxiny (Diarrhoeic Shellfish Poisoning, DSP) – kyselina okadová (>320 µg/kg – ppb) v živých slávkách (Mytilus galloprovincialis)

Itálie

03/10/2019

Německo

 alimentární nákaza způsobená pravděpodobně Listeria monocytogenes v chlazených uzeninách

Německo

03/10/2019

Německo

 shiga toxin produkující Escherichia coli a Listeria monocytogenes v sýru bethmale ze syrového kravského mléka

Francie

03/10/2019

Francie

 Salmonella (přítomnost /25g) v mražených  kuřecích křídlech pálivých

Nizozemsko

02/10/2019

Německo

 riziko fyzického poranění v důsledku odtržení uzávěrů z přetlakovaných lahví se sycenou minerální vodou s příchutí

Německo

02/10/2019

Švédsko

 siřičitan (910 mg/kg – ppm) nedeklarovaný v sušených meruňkách

Afghánistán, přes
  Německo

02/10/2019

Německo

 Salmonella (přítomnost /25g) v mandlovém proteinu, bio

Španělsko

02/10/2019

Francie

 Salmonella enterica ser. Typhimurium, monofázická varianta (1 ,4, [5], 12:i:-) (přítomnost/25g) v chlazeném krůtím mase a drůbcích

Francie

01/10/2019

Belgie

 zakázaná látka heptachlor (0.023 mg/kg – ppm) v cuketách

Belgie

01/10/2019

Francie

 olovo (0.082 mg/kg – ppm) v mraženém marakujovém pyré

Francie

01/10/2019

Belgie

 Salmonella (přítomnost /25g) ve výrobcích z mletého masa

Belgie

30/09/2019

Nizozemsko

 Salmonella (přítomnost /25g) v mraženém doner kebabu

Nizozemsko

30/09/2019

Německo

 riziko zadušení v důsledku konzumace žvýkaček

Čína, přes
  Nizozemsko

30/09/2019

Itálie

 kadmium (0.77 mg/kg – ppm) v živém humru americkém (Homarus americanus)

USA

30/09/2019

Francie

 příliš vysoký počet Escherichia coli (930 MPN/100g) v živých slávkách

Francie

30/09/2019

Belgie

 sója a celer nedeklarované v lasagních

Belgie

 

 

                  Krmiva

 

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.