Hlášení v systému RASFF: 4. týden 2015
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 4. týdnu 2015: 19. 1. – 25. 1. 2015 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum |
Ohlásila země |
Důvod ohlášení |
Země původu výrobku |
|
|
Potraviny |
|
23/01/2015 |
Německo |
Salmonella spp. v organickém „tahini“ |
Německo |
23/01/2015 |
Itálie |
Salmonella Brandenburg v salámu |
Itálie |
23/01/2015 |
Itálie |
dioxiny a polychlorované bifenyly podobné dioxinům (celk.: 8.7 pg WHO TEQ/g) v sýru |
Rumunsko |
22/01/2015 |
Německo |
ochratoxin A (124 µg/kg) v sušených fících |
Španělsko |
21/01/2015 |
Dánsko |
nedeklarované siřičitany (865 mg/kg) ve směsi ořechů a bobulovitého ovoce (berry) |
Dánsko |
21/01/2015 |
Itálie |
nedeklarované siřičitany (112.64 mg/kg) v čerstvých houbách (Pleurotus eryngii – hlíva královská) |
Nizozemsko |
21/01/2015 |
Itálie |
rtuť (1.418 mg/kg) v mraženém modrém žralokovi (Prionace glauca) |
Portugalsko |
20/01/2015 |
Belgie |
Salmonela spp. (přítomnost/10g) v chlazeném mechanicky separovaném drůbežím mase |
Belgie |
19/01/2015 |
Itálie |
rtuť (1.42 mg/kg) v mraženém mečounovi |
Španělsko |
19/01/2015 |
Belgie |
Salmonella enteritidis (přítomnost/25g) v chlazených kuřecích řízcích |
Belgie, surovina z Nizozemska |
19/01/2015 |
Finsko |
aflatoxiny (B1 = 2.3 µg/kg) a ochratoxin A (13 µg/kg) v ovocné tyčince |
Dánsko |
|
|
Krmiva |
|
|
|
|
|
|
|
Materiály přicházející do styku s potravinami |
|
|
|
|
|
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.